Gołąbki bez ryżu

Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Przygotowaliśmy gołąbki...bez ryżu! I musimy przyznać, że wyszło nam coś wspaniałego. Cała rodzina pokochała to danie 😉

Obrazek
Pyszności

Nasze danie wzbogaciliśmy marchewką, która nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Sos

  1. 400 ml passata pomidorowa
  2. 250 ml bulion
  3. 1 łyżeczka oregano
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1-2 szt. marchewka
  7. 1/2 szt. cebula

Podstawowe składniki

  1. 1/2 szt. młoda kapusta
  2. 400 g mielony indyk
  3. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 1 łyżeczka czerowna papryka
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 1 łyżeczka majeranek
  9. 1 łyżeczka kmin mielony
  10. 1/3 szkl. bułki tartej
  11. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od poszatkowania młodej kapusty.

Obrazek

2. Następnie połącz ją z mielonym indykiem, bułką tartą, jajkami, majerankiem, kminem, solą, pieprzem i czerwoną papryką.

Obrazek

3. Z mieszanki uformuj małe gołąbki. Następnie przełóż je do formy do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos, w którym podasz pyszne danie. W garnku połącz: cebulę i zoodlowaną marchewkę.

Obrazek

5. Jako kolejne składniki dodaj: passatę pomidorową, bulion, paprykę czerwoną, sól, pieprz oraz oregano.

Obrazek

6. Dodaj upieczone gołąbki i duś przez 5-10 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie