Genialny przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania to jest to! Dziś postanowiłam podzielić się z Tobą recepturą, dzięki której będziesz mógł całkowicie pominąć proces zawijania i przygotować je na zwykłej patelni.
Dlatego też od razu przechodzimy do sedna i bierzemy się za przygotowanie oryginalnego obiadu, w którym zakocha się cała Twoja rodzina!
Aby przygotować gołąbki będziesz potrzebować:
- łyżkę masła
- pokrojoną w kostkę cebulę
- 200 g młodej kapusty
- 600 ml bulionu
- 3 szczypty soli
- szczyptę pieprzu
- 500 g łopatki wieprzowej
- 200 g ryżu
- 600 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczkę cukru
Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania:
- Połącz na patelni masło i cebulę.
- Jako kolejny składnik dodaj bulion (200 ml), po czym duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Tuż przed zdjęciem z palnika, dopraw do smaku solą.
- Do miski z łopatką wieprzową nie zapomnij dodać ugotowanego ryżu i wcześniej przygotowanej młodej kapusty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z powstałego farszu stwórz gołąbki bez zawijania.
- Podsmaż na patelni. I po chwili dodaj passatę pomidorową oraz bulion (400 ml).
- Na patelni umieść także oregano, słodką paprykę i cukier.
- Ponownie duś pod przykryciem (15-20 minut).
- I gołąbki bez zawijania są już gotowe ?