Gołąbki gotowane na parze

Dziś pokażemy Ci, że gołąbki można przyrządzić w zupełnie inny sposób niż dotychczas. Kultowe danie przygotujemy w parowarze. Będzie się działo!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu naszych gołąbków pomógł nam parowar marki Philips.

Składniki:

Sos pomidorowy

  1. 1 szt. por
  2. 1 szt. kapusta włoska poszatkowana
  3. 800 g pomidory krojone
  4. 250 ml bulion warzywny
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 3-4 łyżki świeży koperek
  9. 3 łyżki oliwa z oliwek do smażenia

Gołąbki

  1. 8-10 szt. kapusta włoska liście
  2. 400 g mielone mięso z indyka
  3. 2 szt. marchewka
  4. 1 szt. cukinia
  5. 1/3 szkl. natka pietruszki
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 2 szt. jajka
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Liście kapusty gotuj na parze ok. 10 minut.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj farsz do gołąbków. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cukinię, marchewkę, jajka, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Powstały farsz umieść w liściach kapusty i zwiń. Następnie umieść gołąbki w parowarze na 25 minut.

Obrazek

4. Czas na sos pomidorowy. Aby go przygotować, połącz na patelni: oliwę z oliwek, por, kapustę włoską, pomidory oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obrazek

5. Teraz dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim. Nie zapomnij o świeżym koperku. To wszystko!

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇