PrzepisGołąbki gotowane na parze

Gołąbki gotowane na parze

Gołąbki gotowane na parze
Pyszności

25.01.2020 12:00, aktual.: 16.08.2020 15:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś pokażemy Ci, że gołąbki można przyrządzić w zupełnie inny sposób niż dotychczas. Kultowe danie przygotujemy w parowarze. Będzie się działo!

W przygotowaniu naszych gołąbków pomógł nam parowar marki Philips.

Składniki:

Sos pomidorowy

  1. 1 szt. por
  2. 1 szt. kapusta włoska poszatkowana
  3. 800 g pomidory krojone
  4. 250 ml bulion warzywny
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 3-4 łyżki świeży koperek
  9. 3 łyżki oliwa z oliwek do smażenia

Gołąbki

  1. 8-10 szt. kapusta włoska liście
  2. 400 g mielone mięso z indyka
  3. 2 szt. marchewka
  4. 1 szt. cukinia
  5. 1/3 szkl. natka pietruszki
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 2 szt. jajka
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Liście kapusty gotuj na parze ok. 10 minut.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj farsz do gołąbków. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cukinię, marchewkę, jajka, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Powstały farsz umieść w liściach kapusty i zwiń. Następnie umieść gołąbki w parowarze na 25 minut.

Obraz

4. Czas na sos pomidorowy. Aby go przygotować, połącz na patelni: oliwę z oliwek, por, kapustę włoską, pomidory oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Obraz

5. Teraz dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim. Nie zapomnij o świeżym koperku. To wszystko!

Obraz

6. Smacznego!

Obraz