Gołąbki po cygańsku. Zachwycają smakiem i prostym przepisem
Gołąbki są jednym z naszych ulubionych dań. Nie zawsze jednak mamy czas na ich przygotowanie. Wtedy chwytamy się tego przepisu, którego efektem jest pyszny i wcale nie gorszy od oryginału obiad. Gołąbki po cygańsku to totalny hit.
20.01.2023 08:00
Kuchnia polska to nieograniczony zbiór dań, które znikają ze stołu z prędkością światła. Podróżując po świecie, coraz bardziej przekonujemy się do stwierdzenia, że wszędzie dobrze, ale w naszej kuchni czujemy się jednak najlepiej. Myślimy, że tej samej opinii przyklasnęłyby też dzieci.
Jednak dania zbliżone do polskich gołąbków pojawiają się w kuchniach wielu krajów na całym globie. Co prawda farsz już nie ten, co nasz, ale trzeba przyznać, że popularne w kuchni greckiej czy azerskiej dolmades, czyli "gołąbki" w liściach winogron zrobiły na nas niemałe wrażenie. Podobnie jak te gołąbki po cygańsku, na które przepis dzisiaj ci zaprezentujemy.
Ich niewątpliwą zaletą jest to, że ich przygotowanie nie zakłada ani gotowania kapusty, ani zawijania w nią farszu. Co tu ukrywać - robi się je po prostu znacznie szybciej. Spróbowaliśmy i... są naprawdę doskonałe. Koniecznie spróbuj. Oto receptura.
Gołąbki po cygańsku
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 800 g mięsa mielonego
- 2,5 szklanki ryżu
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 5 jajek
- sos pomidorowy do zalania
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do dużej miski i obsyp solą. Kiedy liście puszczą wodę, odlej ją.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Ryż i kaszę mannę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przełóż te składniki do jednego naczynia, dodaj do nich kapustę, mięso mielone, jajka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety o wielkości gołąbków.
Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i podsmaż z obu stron na patelni. Następnie ułóż je w brytfance.
Sos pomidorowywymieszaj z wodą (100 ml sosu na 50 ml wody). Przygotuj go w takiej ilości, by po przelaniu do brytfanki przykrył przełożone tam gołąbki. Kiedy to zrobisz, przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad, zobacz ten film z naszego kanału na YouTube z przepisem na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym.