Sprawdziłam, jak robiono gołąbki 100 lat temu. Dawniej pomijano jeden bardzo ważny szczegół

Dzisiaj cofamy się w czasie i przedstawiamy dla was recepturę na gołąbki sprzed ponad 100 lat. Wyróżnia je jeden ważny szczegół. Warto sprawdzić jak smakowała ta potrawa w tamtych czasach.

Obrazek
Agnieszka

Przepis sprzed 100 lat

Obrazek
Golabki - Pyszności

Gołąbki tradycyjnie wykonujemy z mięsa mielonego, ryżu bądź kaszy oraz liści kapusty. Okazuje się, że w 1917 roku przepis na to wyjątkowe danie wyglądał trochę inaczej. W tamtych czasach ryż nie był tak powszechnym produktem, jak jest obecnie. W związku z tym nie dodawano go do farszu.

Przepis na gołąbki z 1917 roku

Obrazek
Golabki - Pyszności; Fotka: Canva.com

Ten wyjątkowy przepis pochodzi z książki "Kuchnia polsko - amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce" A. J. Kamionki. Została ona przygotowana głównie dla polskich emigrantów w Ameryce. Nierzadko tęsknili oni za tradycyjnymi polskimi potrawami.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • około 4 łyżki bułki tartej bądź namoczonej suchej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 główka młodej kapusty
  • masło

Sposób przygotowania:

Wytnij głąb ze środka kapusty. Następnie obgotuj ją w wodzie kilka minut. Dzięki temu liście staną się miękkie. Kapustę wyjmij z garnka i odstaw ją do ostudzenia, aby z łatwością zdjąć z niej liście, bez ryzyka poparzenia.

Obierz dwie cebule i posiekaj je w drobną kostkę. Niewielką ilość masła rozgrzej na patelni. Następnie delikatnie podsmaż cebulę. Odstaw ją do ostudzenia.

Jeśli kupiłeś całe mięso, to zmiel je w maszynce do mielenia mięsa. W oddzielnej misce połącz ze sobą mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę. Całość dopraw pieprzem oraz solą. Następnie wyrabiaj masę rękoma, aby ją dobrze ubić i wymieszać.

Zawijaj farsz w liście kapusty. Jeśli chcesz, możesz związać gołąbki nitką. Dzięki temu na pewno utrzymają swoją formę.

W dużym garnku rozpuść około 3 łyżki masła. Następnie układaj w nim gołąbki i smaż je, aż się zarumienią. W kolejnym kroku przykryj garnek i duś gołąbki przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Gołąbki idealnie smakują z dodatkiem sosu pomidorowego i ugotowanych ziemniaczków.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapsuty krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil