Sprawdziłam, jak robiono gołąbki 100 lat temu. Dawniej pomijano jeden bardzo ważny szczegół

Dzisiaj cofamy się w czasie i przedstawiamy dla was recepturę na gołąbki sprzed ponad 100 lat. Wyróżnia je jeden ważny szczegół. Warto sprawdzić jak smakowała ta potrawa w tamtych czasach.

Obrazek
Agnieszka

Przepis sprzed 100 lat

Obrazek
Golabki - Pyszności

Gołąbki tradycyjnie wykonujemy z mięsa mielonego, ryżu bądź kaszy oraz liści kapusty. Okazuje się, że w 1917 roku przepis na to wyjątkowe danie wyglądał trochę inaczej. W tamtych czasach ryż nie był tak powszechnym produktem, jak jest obecnie. W związku z tym nie dodawano go do farszu.

Przepis na gołąbki z 1917 roku

Obrazek
Golabki - Pyszności; Fotka: Canva.com

Ten wyjątkowy przepis pochodzi z książki "Kuchnia polsko - amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce" A. J. Kamionki. Została ona przygotowana głównie dla polskich emigrantów w Ameryce. Nierzadko tęsknili oni za tradycyjnymi polskimi potrawami.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • około 4 łyżki bułki tartej bądź namoczonej suchej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 główka młodej kapusty
  • masło

Sposób przygotowania:

Wytnij głąb ze środka kapusty. Następnie obgotuj ją w wodzie kilka minut. Dzięki temu liście staną się miękkie. Kapustę wyjmij z garnka i odstaw ją do ostudzenia, aby z łatwością zdjąć z niej liście, bez ryzyka poparzenia.

Obierz dwie cebule i posiekaj je w drobną kostkę. Niewielką ilość masła rozgrzej na patelni. Następnie delikatnie podsmaż cebulę. Odstaw ją do ostudzenia.

Jeśli kupiłeś całe mięso, to zmiel je w maszynce do mielenia mięsa. W oddzielnej misce połącz ze sobą mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę. Całość dopraw pieprzem oraz solą. Następnie wyrabiaj masę rękoma, aby ją dobrze ubić i wymieszać.

Zawijaj farsz w liście kapusty. Jeśli chcesz, możesz związać gołąbki nitką. Dzięki temu na pewno utrzymają swoją formę.

W dużym garnku rozpuść około 3 łyżki masła. Następnie układaj w nim gołąbki i smaż je, aż się zarumienią. W kolejnym kroku przykryj garnek i duś gołąbki przez kilkadziesiąt minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Gołąbki idealnie smakują z dodatkiem sosu pomidorowego i ugotowanych ziemniaczków.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapsuty krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥