Jeśli masz dość tradycyjnych gołąbków, ten przepis powstał z myślą o Tobie! Dzięki niemu przygotujesz pyszne danie w zupełnie nowy sposób. Efekt końcowy? Gołąbki w formie ślimaków!
Pyszności
16.09.2019 | aktual.: 15.09.2023 12:28
Składniki:
1 szt. kapusta biała
20 g masło do smażenia
500 ml bulion
1 szt. cebula
300 g mielona wieprzowina
150 g ryż parboiled
50 g przecier pomidorowy
1 łyżeczka kmin rzymski
1 łyżka suszony majeranek
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie połącz ją z ryżem i mięsem.
2. Jako kolejne składniki dodaj: przecier pomidorowy, kmin rzymski, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
3. Powstały farsz umieść w ugotowanych liściach kapusty. Następnie zwiń tak, aby otrzymać kształt ślimaka.
4. Na patelni rozłóż liście. Potem dodaj gołąbki i bulion. Duś pod przykryciem przez godzinę.