PrzepisGołąbki w kształcie ślimaka

Gołąbki w kształcie ślimaka

Gołąbki w kształcie ślimaka
Pyszności

16.09.2019 17:00, aktual.: 15.09.2023 12:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz dość tradycyjnych gołąbków, ten przepis powstał z myślą o Tobie! Dzięki niemu przygotujesz pyszne danie w zupełnie nowy sposób. Efekt końcowy? Gołąbki w formie ślimaków!

Składniki:

  1. 1 szt. kapusta biała
  2. 20 g masło do smażenia
  3. 500 ml bulion
  4. 1 szt. cebula
  5. 300 g mielona wieprzowina
  6. 150 g ryż parboiled
  7. 50 g przecier pomidorowy
  8. 1 łyżeczka kmin rzymski
  9. 1 łyżka suszony majeranek
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie połącz ją z ryżem i mięsem.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: przecier pomidorowy, kmin rzymski, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Powstały farsz umieść w ugotowanych liściach kapusty. Następnie zwiń tak, aby otrzymać kształt ślimaka.

Obraz

4. Na patelni rozłóż liście. Potem dodaj gołąbki i bulion. Duś pod przykryciem przez godzinę.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz