Wydrąż kapustę i zalej ją tym płynem. Gołąbki z takiej kapusty biją na głowę klasyczne, rozpływają się w ustach
Co powiesz na tak delikatne i rozpływające się w ustach gołąbki, jakich nigdy wcześniej nie próbowałaś? Tajemnica tej niebywałej miękkości nie jest wcale skomplikowana. Oto przepis na gołąbki z kapusty moczonej w mleku.
21.12.2022 12:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Profesjonalni kucharze dość często używają w swoich kuchniach mleka. I nie mamy tu na myśli popołudniowego latte, tylko posłużenie się mlekiem jako środkiem zmiękczającym. Namaczane w mleku i cebuli kotlety schabowe czy śledzie to już klasyka gatunku. A co się stanie, gdy użyjemy tego sposobu do kapusty na gołąbki?
Żeby znaleźć odpowiedź na to pytanie, trzeba było się trochę natrudzić. Jak się okazało, ten patent na kapustę jest często stosowany w... Turcji. Cóż, o tym, że różne odmiany dania, które my znamy pod nazwą ,,gołąbki" pojawiają się w różnych miejscach na świecie, już pisaliśmy.
Jesteś ciekawa, jak przygotowuje się tureckie gołąbki z kapusty moczonej w mleku? Oto przepis prosto z tureckiego wideoblogu kulinarnego o nazwie Enfes Yemek Tarifleri.
Gołąbki z kapusty moczonej w mleku
Składniki:
- 1 średniej wielkości kapusta
- 300 ml mleka
- 500 ml wody
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- szklanka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu (około 230 gramów)
- szklanka kaszy bulgur
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soli
- natka pietruszki
- 5-6 listków mięty
- po 1 łyżeczce pieprzu, kminku i tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
Sos:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Z kapusty wytnij głąb. Umieść kapustę na głębokiej patelni (dziurą po cięciu do góry). W miejsce głąba wlej mleko, a na dno patelni - wodę. Duś kapustę pod przykryciem do wyparowania wody. Następnie wyjmij kapustę i zacznij obrywać zewnętrzne liście.
Posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij na oliwie. Na tą samą patelnię wrzuć wołowinę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, kaszę bulgur i wypłukany ryż. Podsmaż wszystko, a na koniec dodaj też miętę i natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i tymiankiem.
Liście kapusty zapełnij farszem i uformuj w nieco bardziej okrągłą formę niż w naszych polskich gołąbkach. Następnie wsadź je do garnka.
Z 2 łyżek oliwy, 1 łyżki koncentratu pomidorowego i 2 szklanek gorącej wody stwórz sos. Zalej nim przygotowane gołąbki i duś przez około pół godziny. Afiyet olsun! Czyli, po turecku - smacznego
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na domową kaszankę