PrzepisEwa Wachowicz do gołąbków nie dodaje zwykłego mięsa. Używa wigilijnego karpia

Ewa Wachowicz do gołąbków nie dodaje zwykłego mięsa. Używa wigilijnego karpia

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
19.12.2022 13:01

Czy wiesz, że gołąbki również bywają serwowane na Wigilię? W tradycyjnym, świątecznym wydaniu tego posiłku farsz składa się zwykle z ryżu i grzybów. Pewna kulinarna osobistość wymyśliła jednak inną wersję tego dania. Poznaj przepis na gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz. 

Jakiś czas temu pisaliśmy o klasycznym (przez wielkie ,,K"!) przepisie na wigilijne gołąbki, pochodzącym z książki kucharskiej wydanej w 1914 roku. Zauważyliśmy, że serwowanie gołąbków na Święta potrafi wzbudzić spore emocje, jednak kiedyś nie było w tym nic dziwnego. Być może to właśnie historia zainspirowała Ewę Wachowicz do stworzenia tej doskonałej receptury.

Jednak prowadząca program ,,Ewa gotuje"wyszła jeszcze mocniej poza schemat, a jej wigilijne gołąbki nie zawierają ani mięsa mielonego, ani grzybów. Farsz jest bowiem zrobiony z... karpia i boczku. Idziemy o zakład, że udało nam się ciebie zainteresować. Nie zwlekajmy więc. Oto przepis.

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz

Składniki:

Gołąbki:

  • 2 filety z karpia bez skóry
  • kilka liści kapusty
  • boczek w plastrach
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sos grzybowy:

  • 1 garść grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zanim zabierzesz się za całą resztę, namocz grzyby na sos przez około 4 godziny. Następnie ugotuj je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Filety z karpia dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Następnie pokrój je drobne kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Z pozbawionej głąba, obgotowanej kapusty zdejmij liście. W plastry boczku zawiń po kawałku karpia, gałązkę koperku i kilka piórek skrojonej cebuli. Kładź po dwie takie ,,roladki" na liść kapusty. Zawiń w gołąbki.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim gołąbki. Następnie podlej je wodą po gotowaniu grzybów i duś przez około pół godziny.

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Drugą cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Po chwili dodaj do niej ugotowane i drobno pokrojone grzyby. Podsmażaj przez chwilę, a później zalej zahartowaną mieszanką śmietany i mąki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ten sos grzybowy będzie pasował idealnie do gołąbków z karpiem.

Skoro mowa o rybach, rzuć też okiem na ten przepis na roladę z karpia z pietruszką i parmezanem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także