Ewa Wachowicz do gołąbków nie dodaje zwykłego mięsa. Używa wigilijnego karpia
Czy wiesz, że gołąbki również bywają serwowane na Wigilię? W tradycyjnym, świątecznym wydaniu tego posiłku farsz składa się zwykle z ryżu i grzybów. Pewna kulinarna osobistość wymyśliła jednak inną wersję tego dania. Poznaj przepis na gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz.
Jakiś czas temu pisaliśmy o klasycznym (przez wielkie ,,K"!) przepisie na wigilijne gołąbki, pochodzącym z książki kucharskiej wydanej w 1914 roku. Zauważyliśmy, że serwowanie gołąbków na Święta potrafi wzbudzić spore emocje, jednak kiedyś nie było w tym nic dziwnego. Być może to właśnie historia zainspirowała Ewę Wachowicz do stworzenia tej doskonałej receptury.
Jednak prowadząca program ,,Ewa gotuje"wyszła jeszcze mocniej poza schemat, a jej wigilijne gołąbki nie zawierają ani mięsa mielonego, ani grzybów. Farsz jest bowiem zrobiony z... karpia i boczku. Idziemy o zakład, że udało nam się ciebie zainteresować. Nie zwlekajmy więc. Oto przepis.
Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz
Składniki:
Gołąbki:
- 2 filety z karpia bez skóry
- kilka liści kapusty
- boczek w plastrach
- 1 duża cebula
- koperek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
Sos grzybowy:
- 1 garść grzybów suszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zanim zabierzesz się za całą resztę, namocz grzyby na sos przez około 4 godziny. Następnie ugotuj je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Filety z karpia dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Następnie pokrój je drobne kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Z pozbawionej głąba, obgotowanej kapusty zdejmij liście. W plastry boczku zawiń po kawałku karpia, gałązkę koperku i kilka piórek skrojonej cebuli. Kładź po dwie takie ,,roladki" na liść kapusty. Zawiń w gołąbki.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim gołąbki. Następnie podlej je wodą po gotowaniu grzybów i duś przez około pół godziny.
Drugą cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Po chwili dodaj do niej ugotowane i drobno pokrojone grzyby. Podsmażaj przez chwilę, a później zalej zahartowaną mieszanką śmietany i mąki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ten sos grzybowy będzie pasował idealnie do gołąbków z karpiem.
Skoro mowa o rybach, rzuć też okiem na ten przepis na roladę z karpia z pietruszką i parmezanem. Prosto z naszego kanału na YouTube.