PrzepisEwa Wachowicz do gołąbków nie dodaje zwykłego mięsa. Używa wigilijnego karpia

Ewa Wachowicz do gołąbków nie dodaje zwykłego mięsa. Używa wigilijnego karpia

Czy wiesz, że gołąbki również bywają serwowane na Wigilię? W tradycyjnym, świątecznym wydaniu tego posiłku farsz składa się zwykle z ryżu i grzybów. Pewna kulinarna osobistość wymyśliła jednak inną wersję tego dania. Poznaj przepis na gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz. 

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Jakiś czas temu pisaliśmy o klasycznym (przez wielkie ,,K"!) przepisie na wigilijne gołąbki, pochodzącym z książki kucharskiej wydanej w 1914 roku. Zauważyliśmy, że serwowanie gołąbków na Święta potrafi wzbudzić spore emocje, jednak kiedyś nie było w tym nic dziwnego. Być może to właśnie historia zainspirowała Ewę Wachowicz do stworzenia tej doskonałej receptury.

Jednak prowadząca program ,,Ewa gotuje"wyszła jeszcze mocniej poza schemat, a jej wigilijne gołąbki nie zawierają ani mięsa mielonego, ani grzybów. Farsz jest bowiem zrobiony z... karpia i boczku. Idziemy o zakład, że udało nam się ciebie zainteresować. Nie zwlekajmy więc. Oto przepis.

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz

Składniki:

Gołąbki:

  • 2 filety z karpia bez skóry
  • kilka liści kapusty
  • boczek w plastrach
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sos grzybowy:

  • 1 garść grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zanim zabierzesz się za całą resztę, namocz grzyby na sos przez około 4 godziny. Następnie ugotuj je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Filety z karpia dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Następnie pokrój je drobne kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Z pozbawionej głąba, obgotowanej kapusty zdejmij liście. W plastry boczku zawiń po kawałku karpia, gałązkę koperku i kilka piórek skrojonej cebuli. Kładź po dwie takie ,,roladki" na liść kapusty. Zawiń w gołąbki.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim gołąbki. Następnie podlej je wodą po gotowaniu grzybów i duś przez około pół godziny.

Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
Gołąbki z karpiem Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Drugą cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Po chwili dodaj do niej ugotowane i drobno pokrojone grzyby. Podsmażaj przez chwilę, a później zalej zahartowaną mieszanką śmietany i mąki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ten sos grzybowy będzie pasował idealnie do gołąbków z karpiem.

Skoro mowa o rybach, rzuć też okiem na ten przepis na roladę z karpia z pietruszką i parmezanem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie