Oto kolejny pomysł na pyszne gołąbki. Tym razem ukryliśmy w nich kaszę oraz kiełbaski!
Pyszności
06.03.2019 | aktual.: 07.03.2019 08:04
Składniki:
1 szt. kapusta biała ugotowana
300 g kasza gryczana prażona ugotowana
500 ml bulion warzywny
20 g grzyby suszone
2 szt. cebula
250 g frankfurterki
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka kminek cały
3-4 szt. liście laurowe
5-6 szt. ziele angielskie;
Sposób przygotowania:
1. W kapuście usuń twardy głąb i gotuj w gorącej wodzie do chwili, aż liście zaczną odchodzić z łatwością.
2. Na patelni podsmaż cebulę i frankfurterki.
3. Następnie dodaj kaszę gryczaną, zmielone grzyby, sól oraz pieprz.
4. Umieść farsz w liściach kapusty i zwiń.
5. Na dnie dużego garnka ułóż ugotowane liście kapusty. Po czym umieść w środku gołąbki. Dodaj również bulion, kminek, ziele angielskie oraz liście laurowe.
6. Przykryj kolejną warstwą liści i duś przez 60 minut.
7. Gotowe gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym. Smacznego!