Gołąbki z prodiża - tradycyjny obiad, który każdy z nas pamięta z dzieciństwa

Jeszcze niedawno wielu z nas korzystało z prodiża. Urządzenie często gościło w naszej kuchni. W związku z tym niektórzy piekli w nich ciasta, a inni mięso. Jeśli nadal korzystasz z tego fantastycznego sprzętu - polecamy wykonać w nim pyszne gołąbki. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie.

ObrazekGołąbki z prodiża - Pyszności
Agnieszka

Gołąbki z prodiża wychodzą idealnie. Skrywają w sobie pyszne nadzienie powstałe na bazie mielonego mięsa oraz ryżu. Poza tym danie serwujemy z kremowym sosem pomidorowym i ziemniakami. Jeśli masz ochotę na wyjątkowe gołąbki z prodiża - wykonaj je jeszcze dzisiaj!

Uniwersalne urządzenie

Prodiż to kultowe urządzenie, które jeszcze niedawno często gościło w naszych domach. Niektórzy wciąż go mają i z przyjemnością przygotowują dania z jego pomocą. Nic w tym dziwnego, w końcu można w nim zarówno upiec pyszne ciasto, jak i mięso.

Okazuje się, że w prodiżu możesz przygotować również gołąbki. Potrawa wyjdzie fantastycznie! Jeśli masz ochotę na to kultowe danie - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gołąbki z prodiża

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • cebula
  • 2 jajka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • biała kapusta
  • 2 łyżki smalcu

Sos:

  • 700 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 18 %
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przełóż do głębokiego naczynia. Następnie obierz cebulę i zetrzyj ją bezpośrednio do naczynia z mięsem. W kolejnym kroku dodaj jajka, pieprz, sól oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie wyrabiaj rękoma.

Obrazek
Wyrabianie masy - Pyszności

Z ugotowanych liści kapusty delikatnie odetnij nożem zgrubienia. Następnie na każdy liść kapusty nakładaj uprzednio przygotowany farszy. W kolejnym kroku załóż boki liścia do środka i zwiń go w rulon.

Obrazek
Gołąbki z prodiża - Pyszności

W międzyczasie połącz bulion z koncentratem pomidorowym. Wnętrze prodiżu dokładnie wysmaruj smalcem. Następnie na jego dnie ułóż pozostałe liście kapusty. W kolejnym kroku układaj ciasno gołąbki na liściach.

Obrazek
Gołąbki z prodiża - Pyszności

Całość polej sosem pomidorowym - pamiętaj, aby odłożyć połowę sosu na później. Gołąbki przykryj liśćmi kapusty i piecz w prodiżu przez około 2 - 3 godziny.

Obrazek
Sos - Pyszności

Pozostały bulion podrzewaj na niskim ogniu. Wodę, śmietankę oraz mąkę dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną mieszaninę wlej do bulionu. Pamiętaj, aby podczas tej czynności - cały czas go mieszać. Na końcu dodaj jedną łyżkę koncentratu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe gołąbki polej sosem.

Obrazek
Gołąbki z sosem pomidorowym- Pyszności

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szarlotkę z prodiża krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne