Gołąbki z prodiża - tradycyjny obiad, który każdy z nas pamięta z dzieciństwa
Jeszcze niedawno wielu z nas korzystało z prodiża. Urządzenie często gościło w naszej kuchni. W związku z tym niektórzy piekli w nich ciasta, a inni mięso. Jeśli nadal korzystasz z tego fantastycznego sprzętu - polecamy wykonać w nim pyszne gołąbki. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie.
13.09.2022 | aktual.: 14.09.2022 10:49
Gołąbki z prodiża wychodzą idealnie. Skrywają w sobie pyszne nadzienie powstałe na bazie mielonego mięsa oraz ryżu. Poza tym danie serwujemy z kremowym sosem pomidorowym i ziemniakami. Jeśli masz ochotę na wyjątkowe gołąbki z prodiża - wykonaj je jeszcze dzisiaj!
Uniwersalne urządzenie
Prodiż to kultowe urządzenie, które jeszcze niedawno często gościło w naszych domach. Niektórzy wciąż go mają i z przyjemnością przygotowują dania z jego pomocą. Nic w tym dziwnego, w końcu można w nim zarówno upiec pyszne ciasto, jak i mięso.
Okazuje się, że w prodiżu możesz przygotować również gołąbki. Potrawa wyjdzie fantastycznie! Jeśli masz ochotę na to kultowe danie - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Gołąbki z prodiża
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- cebula
- 2 jajka
- 200 g ugotowanego ryżu
- łyżka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- biała kapusta
- 2 łyżki smalcu
Sos:
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki śmietanki 18 %
- 1,5 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przełóż do głębokiego naczynia. Następnie obierz cebulę i zetrzyj ją bezpośrednio do naczynia z mięsem. W kolejnym kroku dodaj jajka, pieprz, sól oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie wyrabiaj rękoma.
Z ugotowanych liści kapusty delikatnie odetnij nożem zgrubienia. Następnie na każdy liść kapusty nakładaj uprzednio przygotowany farszy. W kolejnym kroku załóż boki liścia do środka i zwiń go w rulon.
W międzyczasie połącz bulion z koncentratem pomidorowym. Wnętrze prodiżu dokładnie wysmaruj smalcem. Następnie na jego dnie ułóż pozostałe liście kapusty. W kolejnym kroku układaj ciasno gołąbki na liściach.
Całość polej sosem pomidorowym - pamiętaj, aby odłożyć połowę sosu na później. Gołąbki przykryj liśćmi kapusty i piecz w prodiżu przez około 2 - 3 godziny.
Pozostały bulion podrzewaj na niskim ogniu. Wodę, śmietankę oraz mąkę dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną mieszaninę wlej do bulionu. Pamiętaj, aby podczas tej czynności - cały czas go mieszać. Na końcu dodaj jedną łyżkę koncentratu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe gołąbki polej sosem.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szarlotkę z prodiża krok po kroku.