WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Z tym starym przepisem przygotujesz pyszne gołąbki z ziemniaków! To sekretna receptura mojej babci

Często w Pysznościach dzielę się przepisami, które w mojej rodzinie przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Obrazek
Frania

I tym razem będzie to tajemnicza receptura mojej babci Klementyny na pyszne gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem. Po prostu palce lizać!

Będziesz potrzebować:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebuli
  • ugotowanej kapusty białej
  • jajka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szklanki śmietanki 12%
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła

Krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od podsmażenia na patelni boczku z cebulą. Jednocześnie ugotuj liście kapusty.
  2. Kiedy mieszanka z patelni będzie już gotowa, zdejmij ją z palnika i dodaj starte na tarce ziemniaki, majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałą mieszankę umieść w ugotowanych liściach kapusty, po czym zwiń jak tradycyjne gołąbki z ryżem.
  4. Z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 6 gołąbków. Ułóż je w formie do pieczenia. Na wierzchu umieść kawałki masła, a następnie zapiekaj przez godzinę w piekarniku (temp. 170 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Aby to zrobić, połącz ze sobą: śmietankę, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
  6. Sos rozprowadź na gołąbkach i zapiekaj prze kolejne 15-20 minut.
  7. Smacznego!
Jadłaś już kiedyś takie gołąbki?

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser