Z tym starym przepisem przygotujesz pyszne gołąbki z ziemniaków! To sekretna receptura mojej babci

Często w Pysznościach dzielę się przepisami, które w mojej rodzinie przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Obrazek
Frania

I tym razem będzie to tajemnicza receptura mojej babci Klementyny na pyszne gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem. Po prostu palce lizać!

Będziesz potrzebować:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebuli
  • ugotowanej kapusty białej
  • jajka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szklanki śmietanki 12%
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła

Krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od podsmażenia na patelni boczku z cebulą. Jednocześnie ugotuj liście kapusty.
  2. Kiedy mieszanka z patelni będzie już gotowa, zdejmij ją z palnika i dodaj starte na tarce ziemniaki, majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałą mieszankę umieść w ugotowanych liściach kapusty, po czym zwiń jak tradycyjne gołąbki z ryżem.
  4. Z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 6 gołąbków. Ułóż je w formie do pieczenia. Na wierzchu umieść kawałki masła, a następnie zapiekaj przez godzinę w piekarniku (temp. 170 stopni Celsjusza).
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Aby to zrobić, połącz ze sobą: śmietankę, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
  6. Sos rozprowadź na gołąbkach i zapiekaj prze kolejne 15-20 minut.
  7. Smacznego!
Jadłaś już kiedyś takie gołąbki?

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis