Z tym starym przepisem przygotujesz pyszne gołąbki z ziemniaków! To sekretna receptura mojej babci
Często w Pysznościach dzielę się przepisami, które w mojej rodzinie przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
I tym razem będzie to tajemnicza receptura mojej babci Klementyny na pyszne gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem. Po prostu palce lizać!
Będziesz potrzebować:
- 800 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- cebuli
- ugotowanej kapusty białej
- jajka
- 2 łyżeczki majeranku
- szklanki śmietanki 12%
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki masła
Krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od podsmażenia na patelni boczku z cebulą. Jednocześnie ugotuj liście kapusty.
- Kiedy mieszanka z patelni będzie już gotowa, zdejmij ją z palnika i dodaj starte na tarce ziemniaki, majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Powstałą mieszankę umieść w ugotowanych liściach kapusty, po czym zwiń jak tradycyjne gołąbki z ryżem.
- Z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 6 gołąbków. Ułóż je w formie do pieczenia. Na wierzchu umieść kawałki masła, a następnie zapiekaj przez godzinę w piekarniku (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos. Aby to zrobić, połącz ze sobą: śmietankę, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
- Sos rozprowadź na gołąbkach i zapiekaj prze kolejne 15-20 minut.
- Smacznego!