PrzepisDania główneGołąbki zapiekane na włoskiej kapuście

Gołąbki zapiekane na włoskiej kapuście

Gołąbki zapiekane na włoskiej kapuście
Pyszności

02.09.2020 17:00, aktual.: 15.09.2023 12:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki zapiekane na włoskiej kapuście to nasza najnowsza miłość. Po prostu nie można się im oprzeć, o czym za chwilę się przekonasz.

W przygotowaniu marchewki pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

  1. 2-3 liście kapusta włoska
  2. 500 g mięso mielone
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 1 szt. cebula podzielona na pół
  5. 2 szt. marchewka
  6. 500 ml sos pomidorowy
  7. 150 g ryż ugotowany
  8. 3 łyżki szczypiorek posiekany
  9. 1 szczypta sól
  10. 1 szczypta pieprz
  11. 1 łyżka bazylia

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zzoodlowania marchewki.

Obraz

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie przełóż do formy do pieczenia.

Obraz

3. Na wierzchu umieść liście włoskiej kapusty.

Obraz

4. Czas na mięsną mieszankę. W tym celu połącz w dużej misce: mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę, szczypiorek, bazylię, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Z powstałej mieszanki zrób gołąbki. Następnie umieść w formie do pieczenia, polej sosem pomidorowym i piecz w piekarniku przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz