Gołąbkowy tort

Co powiesz na gołąbkowy tort? My zakochaliśmy się w nim od pierwszego kęsa ❤️

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

  1. 1 szt. kapusta włoska
  2. 400 g mięso wieprzowe mielone
  3. 100 g ryż biały ugotowany
  4. 1 szt. cebula
  5. 1 szt. papryka czerwona
  6. 2-3 szt. marchewka
  7. 3-4 szt. ząbek czosnku
  8. 2 szt. jajka
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Sos

  1. 500 g passata pomidorowa
  2. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  3. 1/2 łyżeczki cukier
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki biały pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż mięso mielone.

Obrazek

2. Następnie połącz na patelni cebulę, paprykę czerwoną oraz marchewkę.

Obrazek

3. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, ugotowany ryż, wcześniej przygotowane mięso, sól oraz pieprz.

Obrazek

4. Na samym końcu dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Czas przygotować sos, łącząc: passatę pomidorową, śmietankę 30%, cukier, sól oraz biały pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Umieść w formie ugotowane liście kapusty. Następnie stwórz warstwę z ryżowej mieszanki i sosu. Zrób kilka warstw. Przy pomocy deski do krojenia odwróć formę i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Gotowy tort polej pozostałym sosem i posyp posiekaną pietruszką.

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze