Boska pieczona golonka według Tomasza Strzelczyka. Wiesza ją na ruszcie, dlatego skórka jest tak chrupiąca
Golonka nie należy do najzdrowszych i najbardziej lekkostrawnych dań świata. Dlatego, jeśli już ją jeść - to dobrą. A kto może dać lepsze instrukcje do jej przyrządzenia niż Tomasz Strzelczyk we własnej osobie? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak prezentuje się golonka Tomasza Strzelczyka.
19.11.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:53
Golonka to danie prawdziwej szlachty. Niegdyś królowało na stołach polskich magnatów, by dziś doznać wizerunkowych wzlotów i upadków, za sprawą rozwoju dietetyki. Wyrok specjalistów w tej dziedzinie jest jasny: spożycie golonki nie powinno być zbyt częste.
Mimo zawartości sporej dawki nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest jednak tak, że golonka to samo zło. Wraz z nią dostarczamy organizmowi kolagen i elastynę, które pozytywnie wpływają na skórę i paznokcie. Cóż, wygląda na to, że rzeczywiście nic w tym świecie nie jest czarno-białe.
Jak można wyczytać z badań, golonka jest dobra do momentu, w którym nie spożywamy jej częściej niż 1 - 2 razy w miesiącu. Dla nas brzmi to jak idealna okazja do spróbowania golonki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Jesteś za? Oto przepis.
Golonka Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 golonki
- 1 łyżeczka kminku
- 2 goździki
- 4 owoce jałowca
- 1 łyżka soli
- 10 ząbków czosnku
- 0,5 l jasnego piwa
- 0,5 l bulionu
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 2 małe główki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku.
- sok jabłkowy
- ocet 10-procentowy
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Do moździerza wsyp czarny pieprz, owoce jałowca, 2 małe goździki i kminek. Zasyp je czubatą łyżką soli. Całość dokładnie rozetrzyj.
Golonki połóż na blaszce do pieczenia i ponacinaj w kilku miejscach. Następnie natrzyj je niewielką ilością oleju, a potem startymi przyprawami. Przy pomocy małego nożyka naszpikuj golonki ząbkami jednego czosnku. Zdejmij golonki z blaszki.
Wszystkie warzywa obierz. Marchewkę pokrój w plastry, a papryczkę chilli, pietruszkę, selera i cebulę - w kawałki. Pozostały czosnek przetnij na pół. Do pociętych warzyw dodaj jeszcze poszarpane zioła. Wszystkie te składniki połóż na blaszce, wymieszaj i zalej jasnym piwem i bulionem.
W golonkach znajdź miejsce łączenia się kości. Zrób tam otworek nożykiem. Sznurek złóż kilka razy by lepiej się zahaczył i zaczep o zrobiony otwór. Cały trik polega na tym, by móc powiesić golonki na tym sznurku.
Golonki połóż na blaszce z warzywami. Na nich połóż kratkę piekarnika i przywiąż do niej golonki. Możesz przywiązać tam jeszcze widelec, by ustabilizować nim kratkę.
Przygotowaną konstrukcję wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Kratkę zahacz u góry tak, by golonki wisiały nad blaszką z warzywami. Piecz około 2,5 - 3 godziny.
Zawartość blachy przelej przez sitko do garnka. Wlej do niego trochę soku jabłkowego, łyżkę octu 10-procentowego i dwie łyżeczki miodu. Rozmieszaj, wstaw na ogień i zredukuj. Użyj tej mieszanki jako sosu do golonki.
W ten sposób wszystko jest już gotowe. Golonka Tomasza Strzelczyka, warzywa i sos. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube mamy dla chętnych pyszny przepis na kociołek z piekarnika