PrzepisBoska pieczona golonka według Tomasza Strzelczyka. Wiesza ją na ruszcie, dlatego skórka jest tak chrupiąca

Boska pieczona golonka według Tomasza Strzelczyka. Wiesza ją na ruszcie, dlatego skórka jest tak chrupiąca

Golonka Tomasza Strzelczyka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Golonka Tomasza Strzelczyka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
19.11.2022 14:13, aktualizacja: 20.03.2024 11:53

Golonka nie należy do najzdrowszych i najbardziej lekkostrawnych dań świata. Dlatego, jeśli już ją jeść - to dobrą. A kto może dać lepsze instrukcje do jej przyrządzenia niż Tomasz Strzelczyk we własnej osobie? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak prezentuje się golonka Tomasza Strzelczyka. 

Golonka to danie prawdziwej szlachty. Niegdyś królowało na stołach polskich magnatów, by dziś doznać wizerunkowych wzlotów i upadków, za sprawą rozwoju dietetyki. Wyrok specjalistów w tej dziedzinie jest jasny: spożycie golonki nie powinno być zbyt częste.

Mimo zawartości sporej dawki nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest jednak tak, że golonka to samo zło. Wraz z nią dostarczamy organizmowi kolagen i elastynę, które pozytywnie wpływają na skórę i paznokcie. Cóż, wygląda na to, że rzeczywiście nic w tym świecie nie jest czarno-białe.

Jak można wyczytać z badań, golonka jest dobra do momentu, w którym nie spożywamy jej częściej niż 1 - 2 razy w miesiącu. Dla nas brzmi to jak idealna okazja do spróbowania golonki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Jesteś za? Oto przepis.

Obraz

Golonka Tomasza Strzelczyka

Składniki:

                     
  • 2 golonki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 goździki
  • 4 owoce jałowca
  • 1 łyżka soli
  • 10 ząbków czosnku
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 0,5 l bulionu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 2 małe główki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku.
  • sok jabłkowy
  • ocet 10-procentowy
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Do moździerza wsyp czarny pieprz, owoce jałowca, 2 małe goździki i kminek. Zasyp je czubatą łyżką soli. Całość dokładnie rozetrzyj.

Golonki połóż na blaszce do pieczenia i ponacinaj w kilku miejscach. Następnie natrzyj je niewielką ilością oleju, a potem startymi przyprawami. Przy pomocy małego nożyka naszpikuj golonki ząbkami jednego czosnku. Zdejmij golonki z blaszki.

Wszystkie warzywa obierz. Marchewkę pokrój w plastry, a papryczkę chilli, pietruszkę, selera i cebulę - w kawałki. Pozostały czosnek przetnij na pół. Do pociętych warzyw dodaj jeszcze poszarpane zioła. Wszystkie te składniki połóż na blaszce, wymieszaj i zalej jasnym piwem i bulionem.

Golonka Tomasza Strzelczyka - Pyszności; foto: Canva
Golonka Tomasza Strzelczyka - Pyszności; foto: Canva

W golonkach znajdź miejsce łączenia się kości. Zrób tam otworek nożykiem. Sznurek złóż kilka razy by lepiej się zahaczył i zaczep o zrobiony otwór. Cały trik polega na tym, by móc powiesić golonki na tym sznurku.

Golonki połóż na blaszce z warzywami. Na nich połóż kratkę piekarnika i przywiąż do niej golonki. Możesz przywiązać tam jeszcze widelec, by ustabilizować nim kratkę.

Przygotowaną konstrukcję wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Kratkę zahacz u góry tak, by golonki wisiały nad blaszką z warzywami. Piecz około 2,5 - 3 godziny.

Zawartość blachy przelej przez sitko do garnka. Wlej do niego trochę soku jabłkowego, łyżkę octu 10-procentowego i dwie łyżeczki miodu. Rozmieszaj, wstaw na ogień i zredukuj. Użyj tej mieszanki jako sosu do golonki.

W ten sposób wszystko jest już gotowe. Golonka Tomasza Strzelczyka, warzywa i sos. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube mamy dla chętnych pyszny przepis na kociołek z piekarnika

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także