PrzepisKoktajleGorąca czekolada na 3 sposoby

Gorąca czekolada na 3 sposoby

Gorąca czekolada na 3 sposoby
Pyszności

31.12.2018 14:00, aktual.: 02.01.2019 09:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiesz co najbardziej uwielbiam w zimowej aurze? Ten moment kiedy mogę przebrać się w wygodne dresy, założyć ocieplane skarpetki, schować się pod ciepły kocyk i zabrać się za czytanie ulubionych powieści.

Oczywiście podczas mojego ukochanego rytuału, nie może zabraknąć pysznej i gorącej czekolady ?

Składniki:

  1. 200 g ciemna czekolada 64%
  2. 1/3 szkl. ciemne kakao
  3. 2 łyżki kakao do posypania
  4. suszone skórki owoców do dekoracji
  5. 1/3 szkl. cukier biały
  6. 1/3 szkl. śmietanka 30%
  7. 2 łyżki ekstrakt waniliowy
  8. 14 szt. pianki marshmallow do dekoracji
  9. bita śmietana do dekoracji
  10. 6 szt. paluszki
  11. 2 łyżki skórka z pomarańczy starta
  12. 2 l mleko gorące

Sposób przygotowania:

1. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę. Następnie dodaj cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy.

Obraz

2. Na końcu dodaj śmietankę 30%.

Obraz

3. Powstałą mieszankę umieść w formie na lody. W każdym otworze umieść po jednej rurce. Wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.

Obraz

4. Umieść czekoladowe bryłki w kubkach i zalej gorącym mlekiem.

Obraz

5. Pierwszy sposób dekoracji zawiera w sobie bitą śmietanę, wiórki czekoladowe oraz skórkę pomarańczy.

Obraz

6. W drugim przypadku użyj bitej śmietany, kakao i pianek marshmallow.

Obraz

7. Zaś w trzecim przypadku z pianek i paluszków stwórz małego bałwanka.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także