Dodaj ją do gorącej czekolady, a będzie gęsta i aksamitna. Doskonała na duże śniadanie
Gorąca czekolada po włosku to idealny napój na zimowe mrozy. Gęsta, aksamitna czekolada ogrzeje Cię od środka. Włosi dodają do niej jeden nietypowy składnik.
24.11.2022 17:00
Jak zrobić gęstą czekoladę na gorąco?
Kiedy temperatura za oknem spada, to w naszych domach goszczą pyszne, rozgrzewające napoje. Jednym z hitów, którego nie odmawiają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest gęsta, gorąca czekolada. Dziś mamy dla Ciebie jej włoskie wydanie- cioccolata calda. Jest o wiele bardziej kremowa i aksamitna niż zwykła czekolada z proszku. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej, która zamienia napój w budyń do picia. W szczególności upodobali ją sobie mieszkańcy Wenecji, gdzie znaleźć ją można w wielu cukierniach i knajpkach. Całość możesz udekorować dodatkowo porcją bitej śmietany, aby sprawić sobie jeszcze większą, słodką przyjemność.
Gorąca czekolada po włosku
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej
- 160 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W rondelku połącz ze sobą 3/4 szklanki mleka, śmietankę i cukier puder. Podgrzewaj, aż na ściankach garnuszka pojawią się bąbelki. Do gorącej mieszanki wlej pozostałą część mleka, dorzuć skrobię kukurydzianą i wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Całość podgrzewaj. Wrzuć czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj, aż się roztopi. Masa powinna być gładka i dość gęsta, przypominająca nieco budyń.
Gotową czekoladę przelej do szklanek, udekoruj bitą śmietaną i podawaj na gorąco. Tak przygotowany napój rozgrzeje Cię od środka. Idealny na zimne, mroźne dni. Smacznego!
Na naszym kanale na YouTube mamy dla Was więcej pysznych słodkości. W filmie widocznym poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznych powideł śliwkowych z miodem i kakao. Taki przysmak, rozsmarowany na chrupiącej i lekko ciepłej jeszcze bułce, w połączeniu z powyższą gorącą czekoladą, to prawdziwa przyjemność