Dodaj ją do gorącej czekolady, a będzie gęsta i aksamitna. Doskonała na duże śniadanie

Gorąca czekolada po włosku to idealny napój na zimowe mrozy. Gęsta, aksamitna czekolada ogrzeje Cię od środka. Włosi dodają do niej jeden nietypowy składnik.

ObrazekGorąca czekolada po włosku- Pyszności
Ewa

Jak zrobić gęstą czekoladę na gorąco?

Kiedy temperatura za oknem spada, to w naszych domach goszczą pyszne, rozgrzewające napoje. Jednym z hitów, którego nie odmawiają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest gęsta, gorąca czekolada. Dziś mamy dla Ciebie jej włoskie wydanie- cioccolata calda. Jest o wiele bardziej kremowa i aksamitna niż zwykła czekolada z proszku. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej, która zamienia napój w budyń do picia. W szczególności upodobali ją sobie mieszkańcy Wenecji, gdzie znaleźć ją można w wielu cukierniach i knajpkach. Całość możesz udekorować dodatkowo porcją bitej śmietany, aby sprawić sobie jeszcze większą, słodką przyjemność.

Gorąca czekolada po włosku

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 160 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

W rondelku połącz ze sobą 3/4 szklanki mleka, śmietankę i cukier puder. Podgrzewaj, aż na ściankach garnuszka pojawią się bąbelki. Do gorącej mieszanki wlej pozostałą część mleka, dorzuć skrobię kukurydzianą i wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Całość podgrzewaj. Wrzuć czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj, aż się roztopi. Masa powinna być gładka i dość gęsta, przypominająca nieco budyń.

Gorąca czekolada po włosku- Pyszności
Gorąca czekolada po włosku- Pyszności

Gotową czekoladę przelej do szklanek, udekoruj bitą śmietaną i podawaj na gorąco. Tak przygotowany napój rozgrzeje Cię od środka. Idealny na zimne, mroźne dni. Smacznego!

Obrazek

Na naszym kanale na YouTube mamy dla Was więcej pysznych słodkości. W filmie widocznym poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznych powideł śliwkowych z miodem i kakao. Taki przysmak, rozsmarowany na chrupiącej i lekko ciepłej jeszcze bułce, w połączeniu z powyższą gorącą czekoladą, to prawdziwa przyjemność

Wybrane dla Ciebie
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀