Dodaj ją do gorącej czekolady, a będzie gęsta i aksamitna. Doskonała na duże śniadanie

Gorąca czekolada po włosku to idealny napój na zimowe mrozy. Gęsta, aksamitna czekolada ogrzeje Cię od środka. Włosi dodają do niej jeden nietypowy składnik.

ObrazekGorąca czekolada po włosku- Pyszności
Ewa

Jak zrobić gęstą czekoladę na gorąco?

Kiedy temperatura za oknem spada, to w naszych domach goszczą pyszne, rozgrzewające napoje. Jednym z hitów, którego nie odmawiają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest gęsta, gorąca czekolada. Dziś mamy dla Ciebie jej włoskie wydanie- cioccolata calda. Jest o wiele bardziej kremowa i aksamitna niż zwykła czekolada z proszku. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej, która zamienia napój w budyń do picia. W szczególności upodobali ją sobie mieszkańcy Wenecji, gdzie znaleźć ją można w wielu cukierniach i knajpkach. Całość możesz udekorować dodatkowo porcją bitej śmietany, aby sprawić sobie jeszcze większą, słodką przyjemność.

Gorąca czekolada po włosku

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 160 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

W rondelku połącz ze sobą 3/4 szklanki mleka, śmietankę i cukier puder. Podgrzewaj, aż na ściankach garnuszka pojawią się bąbelki. Do gorącej mieszanki wlej pozostałą część mleka, dorzuć skrobię kukurydzianą i wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Całość podgrzewaj. Wrzuć czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj, aż się roztopi. Masa powinna być gładka i dość gęsta, przypominająca nieco budyń.

Gorąca czekolada po włosku- Pyszności
Gorąca czekolada po włosku- Pyszności

Gotową czekoladę przelej do szklanek, udekoruj bitą śmietaną i podawaj na gorąco. Tak przygotowany napój rozgrzeje Cię od środka. Idealny na zimne, mroźne dni. Smacznego!

Obrazek

Na naszym kanale na YouTube mamy dla Was więcej pysznych słodkości. W filmie widocznym poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznych powideł śliwkowych z miodem i kakao. Taki przysmak, rozsmarowany na chrupiącej i lekko ciepłej jeszcze bułce, w połączeniu z powyższą gorącą czekoladą, to prawdziwa przyjemność

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis