Jeśli Twoja mama Cię ich nie nauczyła, popełniła wielki błąd. Bez tych trików nic Ci w kuchni nie wyjdzie

Prawie każdy z nas wie, kim jest Gordon Ramsay. Ten znany kucharz jakiś czas temu przedstawił na swoim kanale YouTube przydatne umiejętności kulinarne. Dzięki nim z łatwością przygotujemy wiele potraw, a także zaoszczędzimy sporo czasu. Poniżej zdradzamy, na co warto zwrócić uwagę podczas pracy w kuchni.

ObrazekJeśli Twoja mama Cię ich nie nauczyła, popełniła wielki błąd. Bez tych trików nic Ci w kuchni nie wyjdzie - Pyszności; Foto: https://youtu.be/ZJy1ajvMU1k ; Canva.com
Agnieszka

Przygotowywanie potraw

Obrazek
Gotowanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Codziennie wielu z nas zagląda do kuchni w celu przygotowania obiadu. Niekiedy poświęcamy na to bardzo dużo czasu i pracy. Nawet w przypadku potrawy, która jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Okazuje się, że dużą rolę odgrywają tutaj umiejętności kulinarne. Dzięki nim możemy ułatwić sobie pracę w kuchni. Poza tym gotowanie stanie się przyjemniejsze!

Najważniejsze umiejętności kulinarne według Gordona Ramsaya

Obrazek
Ostrzenie - Pyszności; Foto: Canva.com

Gordon Ramsay podał listę umiejętności, które warto znać podczas gotowania. Poniżej podajemy najważniejsze z nich.

  • Krojenie cebuli

Cebulę należy przekroić wzdłuż na pół. Gordon Ramsay nie poleca odkrajać części korzenia cebuli. W przeciwnym razie uwolnisz dużą ilość związków, które są drażniące dla oczu.

Podczas krojenia połówki cebuli, przytrzymuj ją trzema palcami. Ważne jest, aby podczas tej czynności nie przekroić korzenia warzywa. Następnie pokrój połówkę cebuli na trzy części i posiekaj ją w kostkę. Dopiero na końcu usuń brązową część korzenia cebuli.

  • Gotowanie ryżu

Gordon Ramsay przed gotowaniem ryżu dokładnie płucze go na sicie pod bieżącą zimną wodą. Następnie wrzuca do garnka kardamon ( 3 ziarna na 400 g ryżu) anyż oraz świeżo zmielony pieprz. Na 1 część ryżu należy dodać 1, 5 części zimnej wody. Ryż gotuj pod przykrywką około 8 - 10 minut.

  • Usuwanie skóry z ryby

Ułóż filet mięsem do góry. Następnie natnij go, aż do skóry i powoli przesuwaj nóż do przodu. W ten prosty sposób szybko usuniesz skórę z ryby np. łososia. Pamiętaj, aby uprzednio upewnić się, że nóż jest odpowiednio naostrzony.

  • Ostrzenie noża

Gordon Ramsay ostrzy noże przy pomocy ręcznej ostrzałki. Nóż należy ustawić do ostrzałki pod kątem 45 stopni. Pamiętaj, aby trzymać ostrzałkę za rączkę. Palce nie powinny znaleźć się na powierzchni ostrzącej. W przeciwnym razie podczas ostrzenia noża, możesz zrobić sobie krzywdę.

  • Gotowanie makaronu

Gotowanie makaronu to wyjątkowo przydatna umiejętność kulinarna. Gordon Ramsay wrzuca makaron do gotującej się wody z dodatkiem oliwy. Ugotowany makaron doprawia solą oraz pieprzem. Na końcu ponownie dodaje do niego oliwę.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować spaghetti z piekarnika krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"