Bosacka przeanalizowała skład gotowych kanapek. Nie mogła uwierzyć własnym oczom!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że za najzdrowsze uznawane są te dania, które przygotowujesz samodzielnie. Kontrolujesz ich skład i starasz się wybrać te najlepsze produkty. Często, z braku czasu, niektóre osoby wybierają gotowe produkty. A czy wiesz, co zawiera w sobie kanapka, którą możesz kupić w sklepach, czy na stacjach benzynowych?

ObrazekKanapka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gotowe produkty - czy jest się czego obawiać?

W ostatnim czasie, tego typu produkty zyskują na popularności. Zarówno w sklepach, jak i na stacjach benzynowych, można znaleźć gotowe produkty, takie jak sałatki, kanapki, czy nawet dania obiadowe. Są niemal od razu gotowe do spożycia - wystarczy tylko je rozpakować i możesz przystąpić do jedzenia. Wydaje się, że jest to duże ułatwienie. Jednak, w takim przypadku, powinna zapalić ci się czerwona lampka.

Obrazek
Kanapka - Pyszności; Foto: Canva.com

Co jest nie tak? Tego typu produkty określane są jako świeże. Jak dobrze wiesz, świeża kanapka, zazwyczaj na następny dzień nie nadaje się do spożycia. Więc, jak to możliwe, że tu kanapki przechowuje się w lodówce nawet przez kilka dni i wyglądają wspaniale i zachęcająco? Wszystkiemu winny jest skład takich gotowych produktów. Powala na kolana - oczywiście, w negatywnym tego słowa znaczeniu.

Co zawiera gotowa kanapka?

Czy naprawdę wiesz, co zawiera w sobie gotowa kanapka? W ostatnim czasie postanowiła to sprawdzić Katarzyna Bosacka. Swojej analizie poddała skład bułki z pastą jajeczną i szynką. Gdy ujrzała etykietę, nie mogła uwierzyć własnym oczom. Podkreśliła, że większość osób nawet nie zwraca uwagi na to, co może zawierać w sobie taka kanapka.

Wiem, że czasem jesteśmy w biegu i łapiemy coś na szybko, żeby zaspokoić głód. Nie zawsze zwracamy wtedy uwagę na skład, a uważam, że mimo wszystko powinniśmy, bo w sklepie da się znaleźć produkty z dobrym składem, które możemy zjeść w drodze. Trzeba tylko poszukać- podkreśliła Bosacka.

Ekspertka kulinarna nie kryła zaskoczenia, gdy zobaczyła skład jednej z kanapek. Czy ty też używasz tylu składników do ich przygotowania?

W bułce oprócz mąki i wody, znajduje się margaryna (z olejem palmowym!), a także smalec wieprzowy, emulgatory, konserwant - sorbinian potasu, sztuczny aromat i barwnik. Pasta jajeczna ma skład przyzwoity, ale zobaczcie na szynkę. Składa się tylko w 67 proc. z mięsa. Reszta to substancje zagęszczające, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, cukier, stabilizator i konserwant. Bułka niestety nie jest posmarowana masłem, a margaryną o zawartości 3/4 tłuszczu i zawiera olej palmowy- wyliczyła Katarzyna Bosacka.

Jesteś zaskoczony? Jak widać, tych najzdrowszych składników w postaci rzodkiewki, sałaty i szczypiorku jest tu najmniej.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić wyjątkowe spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym:

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka