Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki?

Brukselka rewelacyjnie smakuje z dodatkiem kaszy i pieczonego mięsa. Jednak po przygotowaniu tego pysznego warzywa zawsze musimy wietrzyć kuchnie. Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki?

ObrazekJak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania brukselki - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Brukselka - zdrowie na talerzu

Obrazek
Brukselka - Pyszności / Źródło: canva.com

Brukselka to rewelacyjne źródło witamin z grupy A, B, C i K. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe. Spożywając brukselkę dostarczamy naszemu organizmowi również wielu cennych soli mineralnych.

To fantastyczne warzywo charakteryzuje się wyrazistym, lekko orzechowym smakiem. Młodą brukselkę polecamy spożywać na surowo. W takiej postaci dostarczy nam najwięcej wartości odżywczych.

Mamy jednak w zwyczaju brukselkę gotować. Niestety nie raz zdarzyło się, że podczas gotowania warzywa, zatykaliśmy nos. Co gorsza, jej intensywny zapach często przenosił się z kuchni do pozostałych pomieszczeń. Co możemy w takiej sytuacji zrobić?

Jak pozbyć się intensywnego zapachu brukselki?

Jest kilka sposobów, dzięki którym zniwelujesz intensywny zapach brukselki. Poniżej przedstawiamy najskuteczniejsze metody.

  • Szczypta cynamonu
Obrazek
Laska cynamonu - Pyszności; Foto: Canva.com

Dodaj szczyptę cynamonu do gotującej się brukselki. Przyprawa nie wpłynie na smak warzywa, a pomoże usunąć nieprzyjemny zapach. Dzięki temu nie będziesz musiał już wietrzyć kuchni.

  • Skórka żytniego chleba

Jeśli nie masz przy sobie cynamonu, równie dobrze zadziała skórka żytniego chleba. Pamiętaj, aby pod koniec gotowania, wyłowić skórkę z wody. W tym celu możesz użyć np. łyżki cedzakowej.

  • Mleko
Obrazek
Butelka mleka - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Mleko świetnie zneutralizuje brzydki zapach brukselki. Wystarczy, że dodasz około pół szklanki mleka do gotujących się warzyw. Jeśli chcesz wzmocnić działanie mleka, dodaj również szczyptę cukru.

  • Mięta i pieprz

Po ugotowaniu brukselki zamiast otwierać okna, zagotuj w wodzie mięte i pieprz. Dzięki temu w kuchni będzie unosił się piękny zapach przypraw. Jeśli nie masz mięty, zastąp ją majerankiem.

Mięta, mleko, czy żytni chleb - każdy z nas ma przynajmniej jeden z tych składników w kuchni. Okazuje się, że dzięki nim skutecznie usuniemy brzydki zapach brukselki. Już dzisiaj wypróbuj jeden z tych sposobów!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę z makaronem pełnoziarnistym i brokułem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok