Dzięki temu trikowi gotujące się mleko nie będzie przywierać do garnka. Stosowały go nasze babcie
Ja i moi bliscy nie wyobrażamy sobie śniadania bez mleka. Ale nikt z nas nie lubi czyścić garnka po ugotowanym mleku. A wszystko przez biały nalot, który zostaje na spodzie kuchennego naczynia.
10.02.2019 11:05
Też masz z tym problem? Jeśli tak, ten trik z pewnością Ci się przyda!
Okej, zacznijmy od wyjaśnienia czym jest w ogóle mleczny osad w naszych garnkach. Jak się okazuje, to nic innego jak białka mleka, które przez wysoką temperaturę krzepnie i przywiera do nagrzanego garnka.
Osad, o którym mowa, przypala się na dnie garna, jeśli zbyt długo gotujemy mleko lub robimy to w zbyt wysokiej temperaturze. I nie dość, że usunięcie tego nalotu nie jest łatwe, to jeszcze smak mleka może znacznie się pogorszyć.
A wcale nie musi tak być!
Wystarczy zapoznać się i zapamiętać trik, który stosowały jeszcze nasze babcie.
Kluczem do sukcesu jest tu użycie zimnej wody przed zagotowaniem mleka. Wystarczy, że przepłuczesz nią garnek i zostawisz odrobinę cieczy na dnie garnka. Teraz postaw go na palniku i poczekaj do chwili, aż woda zacznie wrzeć. Wylej ją i dopiero wtedy przelej mleko, aby je podgrzać.