Już nigdy nie ugotujesz ziemniaków w wodzie. Takie są o wiele smaczniejsze

Jesteś fanem gotowanych ziemniaków? Dobrze się składa. Poznaj prosty i wyjątkowy patent ich przygotowania. Czy gotowanie ziemniaków na parze jest w stanie zastąpić tradycyjne gotowanie?

ObrazekGotowanie ziemniaków na parze - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Dlaczego warto wypróbować gotowanie ziemniaków na parze?

Tradycyjny polski obiad, najczęściej składa się z mięsa, ulubionej surówki oraz gotowanych ziemniaków. A skoro o ziemniakach mowa, to z pewnością najczęściej je gotujesz. Są też takie osoby, które decydują się na ich pieczenie. Dlatego będzie dobrze, jeśli poznasz alternatywną opcję ich przygotowania. To gotowanie ziemniaków na parze, które jest proste, a z drugiej strony pozwala zachować najważniejsze wartości odżywcze.

Obrazek
Jak ugotować smaczne ziemniaki? - Pyszności; foto: Canva

Jak dobrze wiesz, gotowanie w wodzie, to przeciągające się oczekiwanie, aż ziemniaki staną się miękkie. Gotowanie na parze to z kolei zdecydowanie szybszy i łatwiejszy sposób ich przyrządzenia. Dzięki temu, staną się delikatniejsze i sypkie. A w takiej formie są zdecydowanie bogatsze w substancje odżywcze.

Jak ugotować ziemniaki na parze?

Gotowanie ziemniaków na parze, zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, to bardzo prosty sposób przyrządzenia ulubionego dodatku do obiadu. Co ważne, nie potrzebujesz tu specjalnego urządzenia. W zupełności wystarczy szklanka nakładka na garnek lub specjalne sitko. Wystarczy je obrać, umyć i ułożyć w sitku lub nakładce. Pamiętaj, aby ich dno nie dotykało płynu. Całość przykryj pokrywką i gotuj na minimalnym ogniu. Średniej wielkości ziemniaki będą gotowe już po 20 minutach. Efekt pozytywnie cię zaskoczy. Jeśli chcesz skrócić czas gotowania, to możesz pokroić je w kostkę.

Obrazek
Ziemniaki na parze - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Dorota Kamińska

Z czym podawać ziemniaki ugotowane na parze?

Możliwości jest całe sporo. Jak dobrze wiesz, ziemniaki stanowią dodatek do wielu popularnych dań kuchni polskiej. Te, które zostały ugotowane na parze, możesz podać w towarzystwie popularnych kotletów. Smak ziemniaków, dobrze jest podkreślić, dodając masło lub oliwę z oliwek i rozmaryn. Możesz być pewny tego, że taki sposób gotowania ziemniaków, już na stałe zagości w twojej kuchni.

A co powiesz na ziemniaki z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji