Gotując ziemniaki, nie zapomnij wlać do nich kilku kropel. Tak unikniesz szarzenia kartofli
Czy w kwestiach kulinarnych może być coś prostszego od ugotowania ziemniaków? Na pozór - raczej nie. Gdyby się jednak nad tym zastanowić, okazuje się, że na pytanie ,,jak ugotować smaczne ziemniaki" można udzielić dość długiej odpowiedzi. To właśnie ją znajdziesz w tym artykule.
Ziemniak to warzywo, które opisalibyśmy w dwóch podobnych do siebie słowach: charakterystyczny i charyzmatyczny.
Że jest jedyny w swoim rodzaju - to oczywiste. A jeśli ktoś mówi, że bez problemu można pomylić go z topinamburem, to stwierdzamy, że bez okularów się tu nie obędzie. Uznajmy więc ziemniaka za warzywny rarytas.
Ziemniaki są więc popularne zarówno w kulturze, jak i oczywiście naszych kuchniach. Są zdecydowanie najczęściej spożywanym dodatkiem skrobiowym do mięsa. Co ciekawe, to wcale nie Polacy zjadają ich (stosunkowo) najwięcej. Rekord konsumpcji tego warzywa należy do słynących przecież z ryżu... Chińczyków.
Przy tej całej użytkowości ziemniaka okazuje się, że nie zawsze gotujemy je prawidłowo. Jak więc tego dokonać? Na przykład dodając do nich pewnego ciekawego składniku.
Jak ugotować smaczne ziemniaki?
#1 Sok z cytryny
Zacznijmy od kwestii estetyki. Ziemniak zawierają enzym o nazwie oksydaza polifenolowa, który wyjątkowo szybko zaczyna reagować z powietrzem. Skutkiem utleniania się ziemniaków jest nabranie przez nich szarego, nieapetycznego koloru. Żeby temu przeciwdziałać, wystarczy wlać do gotujących się kartofli niewielką ilość soku z cytryny. Dodatkowo dzięki temu nabiorą świeżości.
#2 Przemyślane zakupy
Kupując ziemniaki, bierz pod uwagę ich przeznaczenie. Ponieważ kartofle dzielą się na różne typy (w zależności od twardości i mączystości), różne ziemniaki nadadzą się najlepiej na puree, a jeszcze inne do sałatki i zupy. Unikaj też zielonej barwy na skórce ziemniaka. To solanina - szkodliwy związek chemiczny.
#3 Wrzątek
Wiemy, że to mało popularne, ale najlepiej będzie, jeśli ziemniaki wrzucisz do wrzątku, a nie zimnej wody. Dzięki temu zachowają swoje prozdrowotne właściwości. Poza tym szybciej się ugotują.
#4 Sól podczas gotowania
Spróbuj ocenić optymalną dla siebie ilość soli zanim zaczniesz gotować. Dzięki temu dobrze wsiąknie ona w warzywa i równomiernie się rozłoży. Dosalanie po ugotowaniu nie da takiego efektu. Jeśli chodzi o standardową ilość soli, przyjmuje się, że 1,5 łyżeczki soli idealnie pasuje do 2 litrów wody.
A poniżej coś ekstra pysznego. Prosto z naszego kanału na YouTube.