PoradyGotując ziemniaki, nie zapomnij wlać do nich kilku kropel. Tak unikniesz szarzenia kartofli

Gotując ziemniaki, nie zapomnij wlać do nich kilku kropel. Tak unikniesz szarzenia kartofli

Jak ugotować smaczne ziemniaki? - Pyszności; foto: Canva
Jak ugotować smaczne ziemniaki? - Pyszności; foto: Canva
31.12.2022 17:44

Czy w kwestiach kulinarnych może być coś prostszego od ugotowania ziemniaków? Na pozór - raczej nie. Gdyby się jednak nad tym zastanowić, okazuje się, że na pytanie ,,jak ugotować smaczne ziemniaki" można udzielić dość długiej odpowiedzi. To właśnie ją znajdziesz w tym artykule.

Ziemniak to warzywo, które opisalibyśmy w dwóch podobnych do siebie słowach: charakterystyczny i charyzmatyczny.

Że jest jedyny w swoim rodzaju - to oczywiste. A jeśli ktoś mówi, że bez problemu można pomylić go z topinamburem, to stwierdzamy, że bez okularów się tu nie obędzie. Uznajmy więc ziemniaka za warzywny rarytas.

Jak ugotować smaczne ziemniaki? - Pyszności; foto: Canva
Jak ugotować smaczne ziemniaki? - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki są więc popularne zarówno w kulturze, jak i oczywiście naszych kuchniach. Są zdecydowanie najczęściej spożywanym dodatkiem skrobiowym do mięsa. Co ciekawe, to wcale nie Polacy zjadają ich (stosunkowo) najwięcej. Rekord konsumpcji tego warzywa należy do słynących przecież z ryżu... Chińczyków.

Przy tej całej użytkowości ziemniaka okazuje się, że nie zawsze gotujemy je prawidłowo. Jak więc tego dokonać? Na przykład dodając do nich pewnego ciekawego składniku.

Jak ugotować smaczne ziemniaki?

#1 Sok z cytryny

Zacznijmy od kwestii estetyki. Ziemniak zawierają enzym o nazwie oksydaza polifenolowa, który wyjątkowo szybko zaczyna reagować z powietrzem. Skutkiem utleniania się ziemniaków jest nabranie przez nich szarego, nieapetycznego koloru. Żeby temu przeciwdziałać, wystarczy wlać do gotujących się kartofli niewielką ilość soku z cytryny. Dodatkowo dzięki temu nabiorą świeżości.

Ziemniaki - Pyszności; foto: Canva
Ziemniaki - Pyszności; foto: Canva

#2 Przemyślane zakupy

Kupując ziemniaki, bierz pod uwagę ich przeznaczenie. Ponieważ kartofle dzielą się na różne typy (w zależności od twardości i mączystości), różne ziemniaki nadadzą się najlepiej na puree, a jeszcze inne do sałatki i zupy. Unikaj też zielonej barwy na skórce ziemniaka. To solanina - szkodliwy związek chemiczny.

#3 Wrzątek

Wiemy, że to mało popularne, ale najlepiej będzie, jeśli ziemniaki wrzucisz do wrzątku, a nie zimnej wody. Dzięki temu zachowają swoje prozdrowotne właściwości. Poza tym szybciej się ugotują.

#4 Sól podczas gotowania

Spróbuj ocenić optymalną dla siebie ilość soli zanim zaczniesz gotować. Dzięki temu dobrze wsiąknie ona w warzywa i równomiernie się rozłoży. Dosalanie po ugotowaniu nie da takiego efektu. Jeśli chodzi o standardową ilość soli, przyjmuje się, że 1,5 łyżeczki soli idealnie pasuje do 2 litrów wody.

A poniżej coś ekstra pysznego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także