Dziś w naszej kuchni rządzi gruszka. Deser z jej użyciem z pewnością przypadnie Wam do gustu. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
2 szt. gruszki
4 szt. pralinki lindt lindor
1 szt. ciasto francuskie
1/4 szkl. sok z cytryny
2 łyżki cukier puder
1 szt. jajko
bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Podziel gruszki na 2 części. Następnie usuń środek (jak na zdjęciu poniżej).
2. W gotowym otworze umieść po jednej pralince i ułóż na cieście francuskim.
3. Następnie wytnij z ciasta francuskiego obrys gruszki. Z pozostałej części ciasta stwórz liście i udekoruj nimi owoce. Przy pomocy małego noża natnij gruszki, dzieląc je na cienkie paski.
4. Posmaruj każdy owoc sokiem z cytryny i posyp cukrem pudrem. Z kolei ciasto francuskie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
5. Następnie umieść gruszki w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku i piecz przez 15 minut.