PrzepisGulasz z wołowiny i domowy chleb

Gulasz z wołowiny i domowy chleb

Gulasz z wołowiny i domowy chleb
Pyszności

08.05.2020 17:00, aktual.: 10.09.2020 12:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już za chwilę przekonasz się, że gulasz z wołowiny z młodymi ziemniakami i chleb domowej roboty można przygotować w jednym urządzeniu. Co więcej, cała procedura jest bajecznie prosta i przyjemna. Czego chcieć więcej?

Przygotowanie pysznego obiadu i upieczenie domowego chleba umożliwił nam Multicooker marki Philips.

Składniki:

Gulasz z wołowiny

  1. 500 g mięso na gulasz wołowe
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 2-3 szt. liście laurowe
  4. 4-5 szt. ziele angielskie;
  5. 1 łyżeczka papryka ostra
  6. 2 łyżeczki zioła prowansalskie
  7. 800 g młode ziemniaki
  8. 1 szkl. pomidory z puszki
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 3 łyżki mąka pszenna
  11. 4 łyżki oliwa z oliwek
  12. 1 szt. cebula
  13. 3 ząbki czosnek
  14. 1-2 szt. marchewki
  15. 150 g pieczarki
  16. 100 ml białe wino opcjonalnie

Domowy chleb

  1. 3 szkl. mąka pszenna
  2. 7 g drożdże instant
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1,5 szkl. ciepła woda

Sposób przygotowania:

1. Obtocz kawałki wołowiny w mące. Następnie dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.

Obraz

2. W misie multicookera rozprowadź oliwę z oliwek. W urządzeniu umieść teraz wcześniej przygotowane mięso. W panelu sterowania wybierz opcje "Fry" i ustaw czas na 10 minut.

Obraz

3. Teraz dodaj do miski cebulę, czosnek, pomidory z puszki, marchewkę, pieczarki, zioła prowansalskie, białe wino i ostrą paprykę. Po chwili dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Obraz

4. Na wierzchu ułóż tackę z obranymi ziemniakami. Wybierz program "Stew" i gotuj pod przykryciem przez godzinę.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz

6. Czas przygotować chleb. W dużej misce połącz przesianą mąkę, drożdże instant oraz sól.

Obraz

7. Jako ostatni składnik dodaj ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę odstaw pod przykryciem na 2 godziny.

Obraz

8. Po tym czasie wyrabiaj ciasto przez chwilę, po czym przełóż je do naczynia z multicookera. Ustaw temperaturę na 40 stopni Celsjusza i pozwól wyrastać chlebkowi przez 30 minut.

Obraz

9. Po tym czasie ustaw 180 stopni Celsjusza i wybierz program "Bake". Piecz chleb na każdej ze stron po 45 minut. I to wszystko!

Domowy chleb - Pyszności
Domowy chleb - Pyszności