Sebastian Lubera

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Postaw na klasykę polskiej kuchni PRL i przygotuj dla całej rodziny sycący gulasz z żołądków drobiowych w towarzystwie sprawdzonego duetu: ziemniaków i buraczków. Z naszymi sprawdzonymi trikami przyrządzisz niedoceniany i zapomniany od lat produkt w przepysznej odsłonie. Lista składników czeka poniżej. Szczegółową instrukcję przygotowania obiadu jak u babci znajdziesz w wideo.

Składniki:

  • 800 g żołądków drobiowych,
  • 40 g masła (do smażenia),
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5-6 szt. ziela angielskiego,
  • 1 l bulionu,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Przydatne informacje:

Choć w okresie PRL-u podroby cieszyły się ogromną popularnością (ze względu na niską cenę i łatwy dostęp), na przestrzeni ostatnich lat zupełnie o nich zapomnieliśmy. A szkoda, bo skrywają naprawdę ogromny potencjał kulinarny. Trzeba tylko wiedzieć, jak go wydobyć. Odpowiednio przygotowane żołądki drobiowe mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dlatego przy ich przygotowaniu warto pamiętać o kilku kwestiach:

  • Żołądki przed użyciem należy dokładnie oczyścić z błoniastych i twardych elementów.
  • Zanim zaczniesz gotować podroby, pamiętaj, aby zanurzyć je w zimnej wodzie na godzinę. Dzięki tej prostej sztuczce gotowe podroby będą idealnie miękkie i aksamitne. Co więcej, pozbędziesz się ich specyficznego zapachu.
  • Żołądki gotuj pod przykryciem przez godzinę. Następnie dodaj marchewki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut.
  • Na koniec zagęść sos przy pomocy zahartowanej śmietanki z dodatkiem mąki.
Więcej wideo
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydziełoRogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się samEkspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Schabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktujeSchabowy z kością i smażony na jedynym słusznym tłuszczu. Ekspert punktuje
Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkoptBiało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt
Ugotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycjaUgotuj najlepszy rosół na gęsinie. Te proporcje mięsa do warzyw to niepodważalna tradycja
Przepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjachPrzepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjach
Hot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowymHot dogi na wypasie. Zamiast kiełbaski postaw na klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta