Postaw na klasykę polskiej kuchni PRL i przygotuj dla całej rodziny sycący gulasz z żołądków drobiowych w towarzystwie sprawdzonego duetu: ziemniaków i buraczków. Z naszymi sprawdzonymi trikami przyrządzisz niedoceniany i zapomniany od lat produkt w przepysznej odsłonie. Lista składników czeka poniżej. Szczegółową instrukcję przygotowania obiadu jak u babci znajdziesz w wideo.
Składniki:
- 800 g żołądków drobiowych,
- 40 g masła (do smażenia),
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 5-6 szt. ziela angielskiego,
- 1 l bulionu,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Przydatne informacje:
Choć w okresie PRL-u podroby cieszyły się ogromną popularnością (ze względu na niską cenę i łatwy dostęp), na przestrzeni ostatnich lat zupełnie o nich zapomnieliśmy. A szkoda, bo skrywają naprawdę ogromny potencjał kulinarny. Trzeba tylko wiedzieć, jak go wydobyć. Odpowiednio przygotowane żołądki drobiowe mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dlatego przy ich przygotowaniu warto pamiętać o kilku kwestiach:
- Żołądki przed użyciem należy dokładnie oczyścić z błoniastych i twardych elementów.
- Zanim zaczniesz gotować podroby, pamiętaj, aby zanurzyć je w zimnej wodzie na godzinę. Dzięki tej prostej sztuczce gotowe podroby będą idealnie miękkie i aksamitne. Co więcej, pozbędziesz się ich specyficznego zapachu.
- Żołądki gotuj pod przykryciem przez godzinę. Następnie dodaj marchewki i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut.
- Na koniec zagęść sos przy pomocy zahartowanej śmietanki z dodatkiem mąki.