Placki ziemniaczane stają się gumowate przez ten składnik. Lepiej z niego zrezygnuj

Jakie powinny być placki ziemniaczane? Puszyste i chrupiące. I tylko takie. Gumowate placki ziemniaczane mogą zepsuć całą kolację, a o ich złej konsystencji zadecydował prawdopodobnie tylko jeden składnik. Może lepiej go unikać? Zastanawiasz się co to takiego? Przeczytaj artykuł.

ObrazekGumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane to niezwykle popularna przekąska. Można je przygotować na słodko lub wytrawnie, ale niezależnie od naszych upodobań smakowych, to, co cenimy w nich najbardziej, to chrupkość i puszystość. To właśnie wtedy placki znikają z talerza w mgnieniu oka i są idealną przekąską zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Przyrządzenie niedobrych placków ziemniaczanych wynika zwykle z jednego z trzech podstawowych błędów. Mogą one się zdarzyć każdemu.

Obrazek
Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Błędy podczas przygotowania placków ziemniaczanych

Zły dobór odmiany ziemniaka to zapewne najbardziej popularny błąd nie tylko przy plackach, ale również innych daniach. Nie każdy wie, że występuje kilka typów ziemniaków, a dzielone są ze względu na ich twardość i mączystość. Podczas gdy do sałatek powinnaś zawsze wybierać kartofle typu A, tak do placków ziemniaczanych powinnaś kupić te typu C lub przynajmniej B - czyli te z większą zawartością skrobi.

Kolejny błąd to smażenie za grubych placków. Sprawi to, że ich chrupkość ulegnie znacznemu pogorszeniu. Chodzi tu o czas smażenia. Cienkie placki ,,zrobią się" szybko i nie zdążą opić się tłuszczem.

Za duża ilość mąki w cieście na placki to najczęstsza przyczyna tego, że wychodzą one gumowate. Istnieje nawet opinia, że mąka w ogóle nie jest potrzebna przy plackach. I musimy przyznać, że jest to kusząca opcja.

Obrazek
Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane bez mąki

Gumowate placki ziemniaczane to niemal zawsze przyczyna dodania do nich kilku łyżek mąki za dużo. Pytanie brzmi: po co w ogóle ją dodawać? Wystarczy zastąpić je jajkiem, żeby otrzymać gwarancje totalnej chrupkości.

Na kilogram obranych ziemniaków daj 3 średniej wielkości jajka. Do takiej masy warto dodać 2 łyżki śmietany - będą nie tylko chrupiące, ale też ultra delikatne. Jeszcze tylko cebula, przyprawy i można smażyć. Po mące w przepisie nie zostało ani śladu, a ty zjesz tak chrupiące placki jak nigdy. Smacznego!'

A jeśli szukasz ciekawych przepisów na pyszne przekąski, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯