PoradyPlacki ziemniaczane stają się gumowate przez ten składnik. Lepiej z niego zrezygnuj

Placki ziemniaczane stają się gumowate przez ten składnik. Lepiej z niego zrezygnuj

Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
31.12.2022 11:18

Jakie powinny być placki ziemniaczane? Puszyste i chrupiące. I tylko takie. Gumowate placki ziemniaczane mogą zepsuć całą kolację, a o ich złej konsystencji zadecydował prawdopodobnie tylko jeden składnik. Może lepiej go unikać? Zastanawiasz się co to takiego? Przeczytaj artykuł.

Placki ziemniaczane to niezwykle popularna przekąska. Można je przygotować na słodko lub wytrawnie, ale niezależnie od naszych upodobań smakowych, to, co cenimy w nich najbardziej, to chrupkość i puszystość. To właśnie wtedy placki znikają z talerza w mgnieniu oka i są idealną przekąską zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Przyrządzenie niedobrych placków ziemniaczanych wynika zwykle z jednego z trzech podstawowych błędów. Mogą one się zdarzyć każdemu.

Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Błędy podczas przygotowania placków ziemniaczanych

Zły dobór odmiany ziemniaka to zapewne najbardziej popularny błąd nie tylko przy plackach, ale również innych daniach. Nie każdy wie, że występuje kilka typów ziemniaków, a dzielone są ze względu na ich twardość i mączystość. Podczas gdy do sałatek powinnaś zawsze wybierać kartofle typu A, tak do placków ziemniaczanych powinnaś kupić te typu C lub przynajmniej B - czyli te z większą zawartością skrobi.

Kolejny błąd to smażenie za grubych placków. Sprawi to, że ich chrupkość ulegnie znacznemu pogorszeniu. Chodzi tu o czas smażenia. Cienkie placki ,,zrobią się" szybko i nie zdążą opić się tłuszczem.

Za duża ilość mąki w cieście na placki to najczęstsza przyczyna tego, że wychodzą one gumowate. Istnieje nawet opinia, że mąka w ogóle nie jest potrzebna przy plackach. I musimy przyznać, że jest to kusząca opcja.

Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva
Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane bez mąki

Gumowate placki ziemniaczane to niemal zawsze przyczyna dodania do nich kilku łyżek mąki za dużo. Pytanie brzmi: po co w ogóle ją dodawać? Wystarczy zastąpić je jajkiem, żeby otrzymać gwarancje totalnej chrupkości.

Na kilogram obranych ziemniaków daj 3 średniej wielkości jajka. Do takiej masy warto dodać 2 łyżki śmietany - będą nie tylko chrupiące, ale też ultra delikatne. Jeszcze tylko cebula, przyprawy i można smażyć. Po mące w przepisie nie zostało ani śladu, a ty zjesz tak chrupiące placki jak nigdy. Smacznego!'

A jeśli szukasz ciekawych przepisów na pyszne przekąski, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także