Placki ziemniaczane stają się gumowate przez ten składnik. Lepiej z niego zrezygnuj

Jakie powinny być placki ziemniaczane? Puszyste i chrupiące. I tylko takie. Gumowate placki ziemniaczane mogą zepsuć całą kolację, a o ich złej konsystencji zadecydował prawdopodobnie tylko jeden składnik. Może lepiej go unikać? Zastanawiasz się co to takiego? Przeczytaj artykuł.

ObrazekGumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane to niezwykle popularna przekąska. Można je przygotować na słodko lub wytrawnie, ale niezależnie od naszych upodobań smakowych, to, co cenimy w nich najbardziej, to chrupkość i puszystość. To właśnie wtedy placki znikają z talerza w mgnieniu oka i są idealną przekąską zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Przyrządzenie niedobrych placków ziemniaczanych wynika zwykle z jednego z trzech podstawowych błędów. Mogą one się zdarzyć każdemu.

Obrazek
Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Błędy podczas przygotowania placków ziemniaczanych

Zły dobór odmiany ziemniaka to zapewne najbardziej popularny błąd nie tylko przy plackach, ale również innych daniach. Nie każdy wie, że występuje kilka typów ziemniaków, a dzielone są ze względu na ich twardość i mączystość. Podczas gdy do sałatek powinnaś zawsze wybierać kartofle typu A, tak do placków ziemniaczanych powinnaś kupić te typu C lub przynajmniej B - czyli te z większą zawartością skrobi.

Kolejny błąd to smażenie za grubych placków. Sprawi to, że ich chrupkość ulegnie znacznemu pogorszeniu. Chodzi tu o czas smażenia. Cienkie placki ,,zrobią się" szybko i nie zdążą opić się tłuszczem.

Za duża ilość mąki w cieście na placki to najczęstsza przyczyna tego, że wychodzą one gumowate. Istnieje nawet opinia, że mąka w ogóle nie jest potrzebna przy plackach. I musimy przyznać, że jest to kusząca opcja.

Obrazek
Gumowate placki ziemniaczane - Pyszności; foto: Canva

Placki ziemniaczane bez mąki

Gumowate placki ziemniaczane to niemal zawsze przyczyna dodania do nich kilku łyżek mąki za dużo. Pytanie brzmi: po co w ogóle ją dodawać? Wystarczy zastąpić je jajkiem, żeby otrzymać gwarancje totalnej chrupkości.

Na kilogram obranych ziemniaków daj 3 średniej wielkości jajka. Do takiej masy warto dodać 2 łyżki śmietany - będą nie tylko chrupiące, ale też ultra delikatne. Jeszcze tylko cebula, przyprawy i można smażyć. Po mące w przepisie nie zostało ani śladu, a ty zjesz tak chrupiące placki jak nigdy. Smacznego!'

A jeśli szukasz ciekawych przepisów na pyszne przekąski, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato