WAŻNE
TERAZ

DORSZ: polskie myśliwce przechwyciły rosyjski samolot rozpoznawczy

Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości

Połączenie kruchego ciasta z orzechowym akcentem i dżemem malinowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę. A kiedy dodamy do tego jeszcze uroczy wygląd w postaci małych gwiazdek, mamy wypiek, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. To ciasto znika z talerzy w błyskawicznym tempie. Jak je przygotować? Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo, natomiast lista składników czeka poniżej.

To ciasto nawiązuje do austriackiego Linzer Torte. Pierwsze pisemne wzmianki na temat tego wypieku pochodzą z XVII wieku. Zgodnie z tradycją do ciasta dodaje się zmielone orzechy, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. W przepisie wykorzystuje się również dżem - z wiśni, czerwonej porzeczki lub malin. Na wierzchu, trzymając się oryginalnej receptury, powinna znaleźć się charakterystyczna kratka. My poszliśmy o krok dalej i zamieniliśmy ją na słodkie gwiazdki, aby ciasto nabrało świątecznego klimatu.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli,
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 250 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko.

Nadzienie:

  • 300 g dżemu malinowego.

Dodatki:

  • cukier puder do posypania.

O czym warto pamiętać:

  1. Do przepisu potrzebujesz zmielonych orzechów laskowych. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami na kruche ciasto.
  2. Użyte masło powinno być zimne. Dzięki takiemu dodatkowi ciasto po upieczeniu będzie idealnie kruche.
  3. Pamiętaj, aby składniki łączyć jak najkrócej, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania. Nie sprzyja mu również ciepło oddawane z twoich rąk.
  4. Kiedy tylko uzyskasz efekt zwartej kuli, owiń ją szczelnie folią spożywczą. Następnie włóż do lodówki na godzinę.
  5. Po 60 minutach oddziel 1/3 ciasta i odłóż je ponownie do lodówki. Oczywiście owiń po raz kolejny folią.
  6. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o kształcie prostokąta. Następnie przenieś go na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. W międzyczasie rozwałkuj drugą część kruchego ciasta i wytnij z niego gwiazdki. Możesz użyć foremek w innych kształtach, ale motyw gwiazdki idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.
  8. Na podpieczonym cieście rozprowadź warstwę dżemu malinowego. Następnie ułóż na wierzchu gwiazdki w dość bliskiej odległości, po czym włóż wypiek ponownie do piekarnika. Tym razem ciasto powinno spędzić w urządzeniu 17 minut.
  9. Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki. Możesz udekorować je dodatkowo przy pomocy cukru pudru, który będzie przypominał śnieg.
Więcej wideo
Upiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcjeUpiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcje
Na Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycająNa Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycają
Zespół Pyszności składa świąteczne życzeniaZespół Pyszności składa świąteczne życzenia
Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrokSałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowaniaTrafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania
Świąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciastoŚwiąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciasto
Takie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrzeTakie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze
Wybrane dla Ciebie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki