Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości
Połączenie kruchego ciasta z orzechowym akcentem i dżemem malinowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę. A kiedy dodamy do tego jeszcze uroczy wygląd w postaci małych gwiazdek, mamy wypiek, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. To ciasto znika z talerzy w błyskawicznym tempie. Jak je przygotować? Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo, natomiast lista składników czeka poniżej.
To ciasto nawiązuje do austriackiego Linzer Torte. Pierwsze pisemne wzmianki na temat tego wypieku pochodzą z XVII wieku. Zgodnie z tradycją do ciasta dodaje się zmielone orzechy, które nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. W przepisie wykorzystuje się również dżem - z wiśni, czerwonej porzeczki lub malin. Na wierzchu, trzymając się oryginalnej receptury, powinna znaleźć się charakterystyczna kratka. My poszliśmy o krok dalej i zamieniliśmy ją na słodkie gwiazdki, aby ciasto nabrało świątecznego klimatu.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli,
- 200 g zmielonych orzechów laskowych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 250 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko.
Nadzienie:
- 300 g dżemu malinowego.
Dodatki:
- cukier puder do posypania.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu potrzebujesz zmielonych orzechów laskowych. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami na kruche ciasto.
- Użyte masło powinno być zimne. Dzięki takiemu dodatkowi ciasto po upieczeniu będzie idealnie kruche.
- Pamiętaj, aby składniki łączyć jak najkrócej, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania. Nie sprzyja mu również ciepło oddawane z twoich rąk.
- Kiedy tylko uzyskasz efekt zwartej kuli, owiń ją szczelnie folią spożywczą. Następnie włóż do lodówki na godzinę.
- Po 60 minutach oddziel 1/3 ciasta i odłóż je ponownie do lodówki. Oczywiście owiń po raz kolejny folią.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o kształcie prostokąta. Następnie przenieś go na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie rozwałkuj drugą część kruchego ciasta i wytnij z niego gwiazdki. Możesz użyć foremek w innych kształtach, ale motyw gwiazdki idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.
- Na podpieczonym cieście rozprowadź warstwę dżemu malinowego. Następnie ułóż na wierzchu gwiazdki w dość bliskiej odległości, po czym włóż wypiek ponownie do piekarnika. Tym razem ciasto powinno spędzić w urządzeniu 17 minut.
- Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki. Możesz udekorować je dodatkowo przy pomocy cukru pudru, który będzie przypominał śnieg.