Nie trzeba już wstawać o świcie na grzyby! Można je wyhodować na własnym balkonie
02.10.2022 11:46, aktual.: 02.10.2022 21:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Grzyby jeść chciałby każdy, ale często nie ma komu iść na grzybobranie. Poranne wstawanie, zrywanie się o świcie, długie spacery- nie każdy jest fanem takiego spędzania czasu. Możesz jednak zacząć hodować grzyby
Przy odrobinie czasu i odpowiedniej pielęgnacji wyhodujesz jadalne grzyby na swoim balkonie.
Wybierz najlepsze miejsce
Masz do wyboru świeże powietrze lub wewnątrz budynku. Każde z tych miejsc ma swoje wady i zalety. Jeśli chcesz hodować grzyby w pomieszczeniu musisz liczyć się z tym, że trzeba będzie poświęcić trochę czasu na pielęgnacje. Nie musisz za to martwić się warunkami pogodowymi, które trzeba obserwować podczas hodowli na zewnątrz.
Boczniaki, polówki wiązkowe i zimówki aksamitnotrzonowe możesz uprawiać nawet w kuchni przy północnym oknie) lub w spiżarni. Nie wydzielają one nieprzyjemnej woni, więc nie będą drażniące dla domowników.
Znajdź odpowiednie podłoże
Nie ma uniwersalnego podłoża, które sprawdzi się do hodowli wszystkich grzybów. W naturze wyrastają one przecież w naprawdę różnych miejscach. Musisz dopasować rodzaj podłoża do grzyba, którego chcesz wyhodować.
Możesz użyć podłoża z drewna, odkażonych trocin z drzew liściastych, zaszczep podłoże grzybnią lub podlewaną słomą.
Najpopularniejszym grzybem do hodowania w domu jest boczniak. Wystarczy w pniu lub okrąglaku wywiercić otwory, włożyć w nie grzybnię i zakorkować. Po okresie inkubacji przykryj folią: grzyb nie będzie narażony na utratę wilgoci i zacznie owocować.
Kup grzybnię
Z pomocą przyjdzie Ci internet, gdzie znajdziesz zarówno grzybnię jak i gotowe podłoża. Możesz rozejrzeć się po regionalnych targach rolniczych i kiermaszach, lokalnych grupach sprzedażowych.
Z takim gotowym zestawem hodowla grzybów stanie się naprawdę prosta.
Najlepsze gatunki na balkon
Nie każdy z nad operuje odpowiednim miejscem w swoim mieszkaniu lub domem z ogrodem. Z pomocą przyjdzie Ci balkon!
Wyhodujesz na nim:
- boczniaki- idealne dla początkujących, bardzo smaczne grzyby, rosną na martwym drewnie, słomie, sieczce i trocinach
- pieczarki- nie wymaga w ogóle światła do rozwoju, rośnie na oborniku lub mieszance słomy i kurzaka
- shitake- najlepiej założyć hodowlę na drewnie, idealne do dań kuchni dalekowschodniej
- pierścieniaki- w smkau podobny do pieczarki, rosną na słomie
- zimówkę- rośnie dobrze w niskich temperaturach
- polówkę- najlepsze do uprawy jest drewno i trociny
Grzyby to samo zdrowie
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Są niskokaloryczne, są dobrym źródłem białka, witaminy A, B1, B2 i są dobrym zamiennikiem mięsa. Niestety, są też ciężkostrawne, więc nie należy przesadzać z ich ilością.