WAŻNE
TERAZ

Przedwczesny koniec meczu Świątek w Pekinie. Rywalka zrezygnowała z gry

Nie trzeba już wstawać o świcie na grzyby! Można je wyhodować na własnym balkonie

Grzyby jeść chciałby każdy, ale często nie ma komu iść na grzybobranie. Poranne wstawanie, zrywanie się o świcie, długie spacery- nie każdy jest fanem takiego spędzania czasu. Możesz jednak zacząć hodować grzyby

Obrazek
Ewa

Przy odrobinie czasu i odpowiedniej pielęgnacji wyhodujesz jadalne grzyby na swoim balkonie.

Wybierz najlepsze miejsce

Masz do wyboru świeże powietrze lub wewnątrz budynku. Każde z tych miejsc ma swoje wady i zalety. Jeśli chcesz hodować grzyby w pomieszczeniu musisz liczyć się z tym, że trzeba będzie poświęcić trochę czasu na pielęgnacje. Nie musisz za to martwić się warunkami pogodowymi, które trzeba obserwować podczas hodowli na zewnątrz.

Boczniaki, polówki wiązkowe i zimówki aksamitnotrzonowe możesz uprawiać nawet w kuchni przy północnym oknie) lub w spiżarni. Nie wydzielają one nieprzyjemnej woni, więc nie będą drażniące dla domowników.

Obrazek

Znajdź odpowiednie podłoże

Nie ma uniwersalnego podłoża, które sprawdzi się do hodowli wszystkich grzybów. W naturze wyrastają one przecież w naprawdę różnych miejscach. Musisz dopasować rodzaj podłoża do grzyba, którego chcesz wyhodować.

Możesz użyć podłoża z drewna, odkażonych trocin z drzew liściastych, zaszczep podłoże grzybnią lub podlewaną słomą.

Obrazek

Najpopularniejszym grzybem do hodowania w domu jest boczniak. Wystarczy w pniu lub okrąglaku wywiercić otwory, włożyć w nie grzybnię i zakorkować. Po okresie inkubacji przykryj folią: grzyb nie będzie narażony na utratę wilgoci i zacznie owocować.

Obrazek

Kup grzybnię

Z pomocą przyjdzie Ci internet, gdzie znajdziesz zarówno grzybnię jak i gotowe podłoża. Możesz rozejrzeć się po regionalnych targach rolniczych i kiermaszach, lokalnych grupach sprzedażowych.
Z takim gotowym zestawem hodowla grzybów stanie się naprawdę prosta.

Najlepsze gatunki na balkon

Nie każdy z nad operuje odpowiednim miejscem w swoim mieszkaniu lub domem z ogrodem. Z pomocą przyjdzie Ci balkon!
Wyhodujesz na nim:

  • boczniaki- idealne dla początkujących, bardzo smaczne grzyby, rosną na martwym drewnie, słomie, sieczce i trocinach
  • pieczarki- nie wymaga w ogóle światła do rozwoju, rośnie na oborniku lub mieszance słomy i kurzaka
  • shitake- najlepiej założyć hodowlę na drewnie, idealne do dań kuchni dalekowschodniej
  • pierścieniaki- w smkau podobny do pieczarki, rosną na słomie
  • zimówkę- rośnie dobrze w niskich temperaturach
  • polówkę- najlepsze do uprawy jest drewno i trociny
Obrazek

Grzyby to samo zdrowie

Grzyby są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Są niskokaloryczne, są dobrym źródłem białka, witaminy A, B1, B2 i są dobrym zamiennikiem mięsa. Niestety, są też ciężkostrawne, więc nie należy przesadzać z ich ilością.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Uważaj, co pakujesz do szkoły. Popularne opakowania mogą zaszkodzić dziecku
Uważaj, co pakujesz do szkoły. Popularne opakowania mogą zaszkodzić dziecku
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy