Nie trzeba już wstawać o świcie na grzyby! Można je wyhodować na własnym balkonie
Grzyby jeść chciałby każdy, ale często nie ma komu iść na grzybobranie. Poranne wstawanie, zrywanie się o świcie, długie spacery- nie każdy jest fanem takiego spędzania czasu. Możesz jednak zacząć hodować grzyby
Przy odrobinie czasu i odpowiedniej pielęgnacji wyhodujesz jadalne grzyby na swoim balkonie.
Wybierz najlepsze miejsce
Masz do wyboru świeże powietrze lub wewnątrz budynku. Każde z tych miejsc ma swoje wady i zalety. Jeśli chcesz hodować grzyby w pomieszczeniu musisz liczyć się z tym, że trzeba będzie poświęcić trochę czasu na pielęgnacje. Nie musisz za to martwić się warunkami pogodowymi, które trzeba obserwować podczas hodowli na zewnątrz.
Boczniaki, polówki wiązkowe i zimówki aksamitnotrzonowe możesz uprawiać nawet w kuchni przy północnym oknie) lub w spiżarni. Nie wydzielają one nieprzyjemnej woni, więc nie będą drażniące dla domowników.
Znajdź odpowiednie podłoże
Nie ma uniwersalnego podłoża, które sprawdzi się do hodowli wszystkich grzybów. W naturze wyrastają one przecież w naprawdę różnych miejscach. Musisz dopasować rodzaj podłoża do grzyba, którego chcesz wyhodować.
Możesz użyć podłoża z drewna, odkażonych trocin z drzew liściastych, zaszczep podłoże grzybnią lub podlewaną słomą.
Najpopularniejszym grzybem do hodowania w domu jest boczniak. Wystarczy w pniu lub okrąglaku wywiercić otwory, włożyć w nie grzybnię i zakorkować. Po okresie inkubacji przykryj folią: grzyb nie będzie narażony na utratę wilgoci i zacznie owocować.
Kup grzybnię
Z pomocą przyjdzie Ci internet, gdzie znajdziesz zarówno grzybnię jak i gotowe podłoża. Możesz rozejrzeć się po regionalnych targach rolniczych i kiermaszach, lokalnych grupach sprzedażowych.
Z takim gotowym zestawem hodowla grzybów stanie się naprawdę prosta.
Najlepsze gatunki na balkon
Nie każdy z nad operuje odpowiednim miejscem w swoim mieszkaniu lub domem z ogrodem. Z pomocą przyjdzie Ci balkon!
Wyhodujesz na nim:
- boczniaki- idealne dla początkujących, bardzo smaczne grzyby, rosną na martwym drewnie, słomie, sieczce i trocinach
- pieczarki- nie wymaga w ogóle światła do rozwoju, rośnie na oborniku lub mieszance słomy i kurzaka
- shitake- najlepiej założyć hodowlę na drewnie, idealne do dań kuchni dalekowschodniej
- pierścieniaki- w smkau podobny do pieczarki, rosną na słomie
- zimówkę- rośnie dobrze w niskich temperaturach
- polówkę- najlepsze do uprawy jest drewno i trociny
Grzyby to samo zdrowie
Grzyby są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Są niskokaloryczne, są dobrym źródłem białka, witaminy A, B1, B2 i są dobrym zamiennikiem mięsa. Niestety, są też ciężkostrawne, więc nie należy przesadzać z ich ilością.