PoradyW Warszawie trzeba zapłacić 300 zł żeby go zjeść. Tak oszukują bogatych

W Warszawie trzeba zapłacić 300 zł żeby go zjeść. Tak oszukują bogatych

W Warszawie trzeba zapłacić 300 zł żeby go zjeść. Tak oszukują bogatych
Ewa

31.03.2022 17:03, aktual.: 04.04.2022 20:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ile kosztuje homar w restauracji w Warszawie? Gdzie zjeść dobrego homara? Jaka jest cena? Po czym poznać, czy jest dobry? Homary kojarzą nam się z czymś luksusowym i trudno dostępnym. To na swój sposób symbol bogactwa- w końcu kto na co dzień je homary? A co jeśli powiemy Ci, że kult homara to jeden wielki przekręt?

Gdzie zjeść homara w Warszawie?

W Polsce homary nie są popularne, a ich dostępność (w szczególności w świeżej wersji) jest mała. Nawet w Warszawie znalezienie restauracji serwującej dobre homary jest niezłym wyzwaniem.

Okazuje się jednak, że... może to być gra niewarta świeczki! Gdzie zjeść homara w Warszawie?

Wielka Brytania chce zakazać gotowania homarów

Obraz

Wielka Brytania pracuje nad projektem ustawy, która ma zakazać gotowania żywcem homarów. Dla wielu osób jest to pełen okrucieństwa proces, który skazuje skorupiaki na cierpienie.

Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynaryjne proponuje obowiązkowe ogłuszanie homarów przed ich zabiciem i ugotowaniem. Praktyka gotowania homara żywcem jest „niepotrzebną torturą”, ponieważ zabicie go tą metodą może zająć do 15 minut, według naukowca z czasopisma Science.

Praktyka gotowania żywych homarów jest już nielegalna w Austrii, Nowej Zelandii i Szwajcarii. Obecnie trwają konsultacje z przedstawicielami brytyjskiej gastronomii.

Czy warto kupować homara?

Czy cena jest adekwatna do jakości i jest za co płacić?  Wiele osób twierdzi, że nie i śmiało wysuwają tezę, że homar jest... karaluchem morza!

Obiektywnie patrząc: sam wygląd homarów może budzić wątpliwości. Nie bez powodu mięso z homara podaje się polane masłem: konsystencja nie jest ani satysfakcjonująca, ani chrupiąca, ani soczysta jak kawałek tłustego boczku. Rzadko kiedy podaje się go również solo: najpopularniejszą opcją są "lobster roll"- czyli kanapki z mięsem homara wymieszanym z dużą ilością majonezu i przypraw.

Obraz

Ile kosztuje homar w Warszawie w restauracji?

Jedzenie homara łatwe nie jest, jeśli wybierasz opcję w całości. Odłamywanie, odkrajanie, rozłupywanie tylko po to, żeby wyciągnąć jeden kęs mięsa. Romantyczna kolacja z owocami morza? Homara lepiej odpuścić, bo jedyne co można zrobić, to zaszpanować grubym portfelem. A potem brudzić ręce i generować cały talerzyk odpadów – tego się nie da zjeść elegancko.

Myślę, że wszyscy możemy się zgodzić, że homar jest dobry podawany w jeden sposób: całkowicie przesiąknięty majonezem i solą i umieszczony między dwiema tłustymi bułeczkami. Ile kosztuje homar w Warszawie? Tylko za to nie trzeba płacić 300 zł.

Jadłeś homara?

Myślisz, że jest wart swojej ceny? Daj nam znać w komentarzu!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także