W Warszawie trzeba zapłacić 300 zł żeby go zjeść. Tak oszukują bogatych

Ile kosztuje homar w restauracji w Warszawie? Gdzie zjeść dobrego homara? Jaka jest cena? Po czym poznać, czy jest dobry? Homary kojarzą nam się z czymś luksusowym i trudno dostępnym. To na swój sposób symbol bogactwa- w końcu kto na co dzień je homary? A co jeśli powiemy Ci, że kult homara to jeden wielki przekręt?

Obrazek
Ewa

Gdzie zjeść homara w Warszawie?

W Polsce homary nie są popularne, a ich dostępność (w szczególności w świeżej wersji) jest mała. Nawet w Warszawie znalezienie restauracji serwującej dobre homary jest niezłym wyzwaniem.

Okazuje się jednak, że... może to być gra niewarta świeczki! Gdzie zjeść homara w Warszawie?

Wielka Brytania chce zakazać gotowania homarów

Obrazek

Wielka Brytania pracuje nad projektem ustawy, która ma zakazać gotowania żywcem homarów. Dla wielu osób jest to pełen okrucieństwa proces, który skazuje skorupiaki na cierpienie.

Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynaryjne proponuje obowiązkowe ogłuszanie homarów przed ich zabiciem i ugotowaniem. Praktyka gotowania homara żywcem jest „niepotrzebną torturą”, ponieważ zabicie go tą metodą może zająć do 15 minut, według naukowca z czasopisma Science.

Praktyka gotowania żywych homarów jest już nielegalna w Austrii, Nowej Zelandii i Szwajcarii. Obecnie trwają konsultacje z przedstawicielami brytyjskiej gastronomii.

Czy warto kupować homara?

Czy cena jest adekwatna do jakości i jest za co płacić?  Wiele osób twierdzi, że nie i śmiało wysuwają tezę, że homar jest... karaluchem morza!

Obiektywnie patrząc: sam wygląd homarów może budzić wątpliwości. Nie bez powodu mięso z homara podaje się polane masłem: konsystencja nie jest ani satysfakcjonująca, ani chrupiąca, ani soczysta jak kawałek tłustego boczku. Rzadko kiedy podaje się go również solo: najpopularniejszą opcją są "lobster roll"- czyli kanapki z mięsem homara wymieszanym z dużą ilością majonezu i przypraw.

Obrazek

Ile kosztuje homar w Warszawie w restauracji?

Jedzenie homara łatwe nie jest, jeśli wybierasz opcję w całości. Odłamywanie, odkrajanie, rozłupywanie tylko po to, żeby wyciągnąć jeden kęs mięsa. Romantyczna kolacja z owocami morza? Homara lepiej odpuścić, bo jedyne co można zrobić, to zaszpanować grubym portfelem. A potem brudzić ręce i generować cały talerzyk odpadów – tego się nie da zjeść elegancko.

Myślę, że wszyscy możemy się zgodzić, że homar jest dobry podawany w jeden sposób: całkowicie przesiąknięty majonezem i solą i umieszczony między dwiema tłustymi bułeczkami. Ile kosztuje homar w Warszawie? Tylko za to nie trzeba płacić 300 zł.

Jadłeś homara?

Myślisz, że jest wart swojej ceny? Daj nam znać w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji