Mało kto zna hyćkę. To duży błąd, bo nie ma lepszego lekarstwa na wiele dolegliwości

Sezon na kwiaty tej rośliny właśnie się rozpoczął. Wybierz się do swojego ogrodu lub na działkę po kwiaty czarnego bzu, które określa się jako hyćka. Przygotujesz z nich pyszny, naturalny syrop, będący remedium na wiele dolegliwości. Sprawdź, jakie ma właściwości i w jaki sposób go przygotować.

ObrazekHyćka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje
Karol Wiak

Po naturalne metody leczenia wszelkich dolegliwości sięgały przede wszystkim babcie. Jednak można zauważyć, że moda na taki styl życia, powraca również w obecnych czasach. Jedną z roślin, po którą warto sięgnąć, jest czarny bez. Nie ma przypadku w tym, że to właśnie maj pachnie bzem, bo to właśnie wtedy rozpoczyna się sezon, zarówno na ten czarny, jak i ten liliowy. Dziś, nieco lepiej przyjrzymy się kwiatom tego pierwszego, który określa się jako hyćka. Poznaj właściwości tych kwiatów, a od razu zapragniesz je mieć w swojej kuchni i przygotować z nich pyszny, naturalny syrop.

Hyćka (kwiaty z czarnego bzu) — właściwości

Jakie właściwości ma hyćka i dlaczego warto po nią sięgnąć? Na wstępie, warto podkreślić, że masz jeszcze czas, by po nie sięgnąć, bo sezon na hyćkę trwa od końca maja do czerwca. Jest to składnik, z którego możesz przygotować syrop z czarnego bzu, który ma wiele cennych właściwości. Na szczególną uwagę zasługuje tu obecność potasu, witaminy C, fitosterole i flawonoidy. To oznacza, że syrop w takim wydaniu ma właściwości przeciwzapalne, oczyszczające i odmładzające.

Obrazek
Hyćka na drzewie - Pyszności; Foto Canva.com

Inne właściwości, o których warto w tym miejscu wspomnieć, to między innymi wzmocnienie odporności, łagodzenie kaszlu i ułatwienie odkrztuszania, oczyszczenie organizmu, pobudzenie krążenia, poprawa przemiany materii, obniżenie poziomu cukru w organizmie, działanie rozkurczowe, czy działanie moczopędne.

Hyćka - kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?

Sezon na kwiaty czarnego bzu trwa od maja do czerwca. Należy jednak poczekać na ten moment, kiedy kwiaty będą odpowiednio rozwinięte. Ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo zbierać kwiaty czarnego bzu. Przede wszystkim powinieneś wybierać te, które rosną z dala od ruchliwych ulic i potencjalnych źródeł zanieczyszczeń. To istotne, ponieważ syrop wykonany z zanieczyszczonych kwiatów może przynieść więcej szkody niż korzyści.

Kolejną ważną zasadą jest zbieranie kwiatów tylko w słoneczne dni, unikając deszczowych. Deszcz może zmyć cenny pyłek kwiatowy z kwiatuszków. Ważne jest również, aby nie myć kwiatów czarnego bzu przed użyciem. Należy wybierać tylko w pełni rozwinięte kwiaty, ponieważ niedojrzałe mogą mieć gorzki posmak. Dodatkowo powinieneś przerobić je na syrop tego samego dnia, w którym zostały zebrane, aby zachować ich świeżość i właściwości. Pamiętaj, że kwiaty czarnego bzu nie powinny być spożywane w surowej formie. Zawsze powinny być podgrzewane, aby usunąć potencjalnie szkodliwe substancje.

Syrop z czarnego bzu - przepis

W przypadku, gdy hyćka jest już w twojej kuchni, to czas byś poznał najlepszy przepis na syrop z czarnego bzu. Produkt ten określa się jako bzianka. Jest prosty, ale pamiętaj, by nie płukać kwiatów, dodać wodę i cukier w proporcji 1:1, zakwasić mieszankę sokiem z cytryny, ciągle zbierać pianę, która pojawia się podczas gotowania i pasteryzować syrop, by zachował świeżość na długie miesiące.

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 40 szt. kwiatów czarnego bzu
  • 1,5 litra wody
  • 2 cytryny.
Obrazek
Przygotowanie syropu z hyćki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż kwiaty czarnego bzu na pergaminie i pozostaw w cieple, aby wyszły z nich owady. Oddziel kwiaty od łodyżek i zalej je wrzątkiem. Przestudź w temperaturze pokojowej, przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Wyciśnij sok z cytryn i przelej przez sitko, aby pozbyć się miąższu i pestek.
  3. Odcedź kwiaty bzu z syropu. Przelej płyn do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny, doprowadź do wrzenia. Natychmiast przelej syrop do słoików. Pasteryzuj.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka