Mało kto zna hyćkę. To duży błąd, bo nie ma lepszego lekarstwa na wiele dolegliwości

Sezon na kwiaty tej rośliny właśnie się rozpoczął. Wybierz się do swojego ogrodu lub na działkę po kwiaty czarnego bzu, które określa się jako hyćka. Przygotujesz z nich pyszny, naturalny syrop, będący remedium na wiele dolegliwości. Sprawdź, jakie ma właściwości i w jaki sposób go przygotować.

ObrazekHyćka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje
Karol Wiak

Po naturalne metody leczenia wszelkich dolegliwości sięgały przede wszystkim babcie. Jednak można zauważyć, że moda na taki styl życia, powraca również w obecnych czasach. Jedną z roślin, po którą warto sięgnąć, jest czarny bez. Nie ma przypadku w tym, że to właśnie maj pachnie bzem, bo to właśnie wtedy rozpoczyna się sezon, zarówno na ten czarny, jak i ten liliowy. Dziś, nieco lepiej przyjrzymy się kwiatom tego pierwszego, który określa się jako hyćka. Poznaj właściwości tych kwiatów, a od razu zapragniesz je mieć w swojej kuchni i przygotować z nich pyszny, naturalny syrop.

Hyćka (kwiaty z czarnego bzu) — właściwości

Jakie właściwości ma hyćka i dlaczego warto po nią sięgnąć? Na wstępie, warto podkreślić, że masz jeszcze czas, by po nie sięgnąć, bo sezon na hyćkę trwa od końca maja do czerwca. Jest to składnik, z którego możesz przygotować syrop z czarnego bzu, który ma wiele cennych właściwości. Na szczególną uwagę zasługuje tu obecność potasu, witaminy C, fitosterole i flawonoidy. To oznacza, że syrop w takim wydaniu ma właściwości przeciwzapalne, oczyszczające i odmładzające.

Obrazek
Hyćka na drzewie - Pyszności; Foto Canva.com

Inne właściwości, o których warto w tym miejscu wspomnieć, to między innymi wzmocnienie odporności, łagodzenie kaszlu i ułatwienie odkrztuszania, oczyszczenie organizmu, pobudzenie krążenia, poprawa przemiany materii, obniżenie poziomu cukru w organizmie, działanie rozkurczowe, czy działanie moczopędne.

Hyćka - kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?

Sezon na kwiaty czarnego bzu trwa od maja do czerwca. Należy jednak poczekać na ten moment, kiedy kwiaty będą odpowiednio rozwinięte. Ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo zbierać kwiaty czarnego bzu. Przede wszystkim powinieneś wybierać te, które rosną z dala od ruchliwych ulic i potencjalnych źródeł zanieczyszczeń. To istotne, ponieważ syrop wykonany z zanieczyszczonych kwiatów może przynieść więcej szkody niż korzyści.

Kolejną ważną zasadą jest zbieranie kwiatów tylko w słoneczne dni, unikając deszczowych. Deszcz może zmyć cenny pyłek kwiatowy z kwiatuszków. Ważne jest również, aby nie myć kwiatów czarnego bzu przed użyciem. Należy wybierać tylko w pełni rozwinięte kwiaty, ponieważ niedojrzałe mogą mieć gorzki posmak. Dodatkowo powinieneś przerobić je na syrop tego samego dnia, w którym zostały zebrane, aby zachować ich świeżość i właściwości. Pamiętaj, że kwiaty czarnego bzu nie powinny być spożywane w surowej formie. Zawsze powinny być podgrzewane, aby usunąć potencjalnie szkodliwe substancje.

Syrop z czarnego bzu - przepis

W przypadku, gdy hyćka jest już w twojej kuchni, to czas byś poznał najlepszy przepis na syrop z czarnego bzu. Produkt ten określa się jako bzianka. Jest prosty, ale pamiętaj, by nie płukać kwiatów, dodać wodę i cukier w proporcji 1:1, zakwasić mieszankę sokiem z cytryny, ciągle zbierać pianę, która pojawia się podczas gotowania i pasteryzować syrop, by zachował świeżość na długie miesiące.

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 40 szt. kwiatów czarnego bzu
  • 1,5 litra wody
  • 2 cytryny.
Obrazek
Przygotowanie syropu z hyćki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż kwiaty czarnego bzu na pergaminie i pozostaw w cieple, aby wyszły z nich owady. Oddziel kwiaty od łodyżek i zalej je wrzątkiem. Przestudź w temperaturze pokojowej, przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Wyciśnij sok z cytryn i przelej przez sitko, aby pozbyć się miąższu i pestek.
  3. Odcedź kwiaty bzu z syropu. Przelej płyn do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny, doprowadź do wrzenia. Natychmiast przelej syrop do słoików. Pasteryzuj.

Wybrane dla Ciebie

Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą