Idealne smażone rydze uzyskasz przy pomocy dwóch składników. Nic więcej nie jest Ci potrzebne
Rydze to prawdziwa perła polskich lasów. Wielu uznaje je za najsmaczniejsze leśne grzyby. Co tam trufle, tylko rydze. Żeby jednak wydobyć z nich tak idealny smak, jaki mają w rzeczywistości, podczas smażenia trzeba pamiętać o pewnych zasadach. Jak usmażyć rydze? Przeczytajcie.
22.10.2022 14:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż rydze rzeczywiście mają wyjątkowy smak i aromat, są to grzyby, których nie można przyrządzić byle jak. Źle na przykład znoszą suszenie, a bywa przecież tak, że zbiory podczas grzybobrania były wyjątkowo udane i trzeba odnaleźć sposób na ich dłuższe przechowanie.
Staramy się więc rydzów nie suszyć, ale możemy je mrozić. Niech nikogo jednak nie poniesie chwila. Przy mrożeniu tych grzybów również trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze, mrozimy jedynie rydze świeże i dokładnie oczyszczone. Jak to w przypadku kapeluszy z blaszkami, może to chwilę potrwać. Warto użyć do ich czyszczenia na przykład pędzelka.
Przed zamrożeniem trzeba też rydze zblanszować. Ten proces obróbki sprawi, że rydze po rozmrożeniu nie będą gorzkie.
Jak usmażyć rydze?
Chociaż Internet jest pełen najróżniejszych przepisów z rydzami w roli głównej, nie istnieje chyba ich lepsze podanie, niż najzwyklejsze w świecie usmażenie na maśle. Jedynym dodatkowym składnikiem, jaki z czystym sumieniem możemy polecić do smażonych na maśle rydzów, jest czosnek.
Zasady dotyczące smażenia rydzów są proste, ale niezwykle ważne.
Przede wszystkim, jeśli przed smażeniem zdecydowałaś się umyć rydze, zamiast tylko je oczyścić szmatką i pędzelkiem, przed wrzuceniem ich na patelnie, musisz je bardzo dokładnie wysuszyć.
Nie wrzucaj zbyt wielu rydzów naraz na patelnie. Powinny na niej stanowić tylko jedną warstwę. Rydze podczas smażenia puszczają sok i to on tak doskonale łączy się z masłem. Jeśli jednak będzie go za dużo, grzyby zaczną się dusić. To samo dotyczy mieszania. Staraj się go unikać, bo pobudza to rydze do puszczenia większej ilości soku.
Jeśli nie chcesz smażyć jedynie kapeluszy, możesz dodać tam również nóżki grzybów. Potnij je na kawałki i wrzuć na patelnie kilka minut przed zdjęciem rydzów z ognia.
A poniżej super pomysł na obiad w 20 minut. Prosto z naszego kanału na YouTube.