Jak przygotować soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Koniec z mdłym smakiem!

Uwielbiam kurczaka i lubię przygotowywać na różne sposoby. I skoro już o tym mowa, od zawsze miałam problem z przygotowaniem soczystej piersi z kurczaka.

Obrazek
Frania

Sytuacja ta zmieniła się ostatnio, kiedy natrafiłam w sieci na genialny przepis! Musisz go koniecznie poznać ?

Będziesz potrzebować:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papier do pieczenia
  • kilka plastrów cytryny
Obrazek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego oliwę z oliwek oraz masło, dzięki czemu kurczak nie będzie przywierał.
  3. Czas na przygotowanie kurczaka. Odetnij wszystkie chrząstki i skrop go delikatnie oliwą z oliwek. Nie zapomnij doprawić mięsa przy pomocy soli i pieprzu. Oczywiście na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy.
  4. Ułóż piersi z kurczaka w naczyniu. Pamiętaj, aby zachować pomiędzy filetami odstępy.
  5. Dodaj plastry cytryny.
  6. Na papierze do pieczenia rozsmaruj masło. Następnie przykryj dokładnie filety z kurczaka (strona z masłem powinna przywierać do kurczaka).
  7. Wstaw do piekarnika i piecz do chwili, aż kurczak będzie jednolicie upieczony. Po 20 minutach sprawdź temperaturę kurczaka, która powinna wynosić 80 stopni Celsjusza. Zwykle proces ten trwa od 30 do 40 minut.
  8. Podawaj kurczaka natychmiast. Możesz również przechowywać go w lodówce do 7 dni.
Daj znać co myślisz o tym przepisie!

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok