PrzepisObiadJak przygotować soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Koniec z mdłym smakiem!
Jak przygotować soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Koniec z mdłym smakiem!
Uwielbiam kurczaka i lubię przygotowywać na różne sposoby. I skoro już o tym mowa, od zawsze miałam problem z przygotowaniem soczystej piersi z kurczaka.
Frania
23.11.2018 13:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sytuacja ta zmieniła się ostatnio, kiedy natrafiłam w sieci na genialny przepis! Musisz go koniecznie poznać ?
Będziesz potrzebować:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- papier do pieczenia
- kilka plastrów cytryny
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego oliwę z oliwek oraz masło, dzięki czemu kurczak nie będzie przywierał.
- Czas na przygotowanie kurczaka. Odetnij wszystkie chrząstki i skrop go delikatnie oliwą z oliwek. Nie zapomnij doprawić mięsa przy pomocy soli i pieprzu. Oczywiście na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy.
- Ułóż piersi z kurczaka w naczyniu. Pamiętaj, aby zachować pomiędzy filetami odstępy.
- Dodaj plastry cytryny.
- Na papierze do pieczenia rozsmaruj masło. Następnie przykryj dokładnie filety z kurczaka (strona z masłem powinna przywierać do kurczaka).
- Wstaw do piekarnika i piecz do chwili, aż kurczak będzie jednolicie upieczony. Po 20 minutach sprawdź temperaturę kurczaka, która powinna wynosić 80 stopni Celsjusza. Zwykle proces ten trwa od 30 do 40 minut.
- Podawaj kurczaka natychmiast. Możesz również przechowywać go w lodówce do 7 dni.
Daj znać co myślisz o tym przepisie!