Schabowy Karola Okrasy zachwyca jak żaden inny. Kucharz zdradził swoje sekrety

Chrupiący z zewnątrz, a soczysty w środku. Taki właśnie jest idealny kotlet schabowy. Karol Okrasa zdradza nam jak przygotować tę potrawę krok po kroku. Zachwycisz całą swoją rodzinę! Schabowy Karola Okrasy to prawdziwe mistrzostwo!

ObrazekKarol Okrasa zdradza, jak przygotować idealnego schabowego krok po kroku. - Pyszności; Foto: instagram.com/karol.okrasa ; canva.com
Agnieszka

Najlepszy kotlet schabowy

Obrazek
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Kotlet schabowy to wyjątkowe danie obiadowe. Jednak nie zawsze wychodzi nam idealnie. Często jest twardy bądź suchy. W takiej sytuacji nic już raczej go nie uratuje. Jak w takim razie prawidłowo przygotować to tradycyjne, polskie danie? Z pomocą przychodzi Karol Okrasa.

Karol Okrasa podzielił się z nami rewelacyjnym przepisem na kotlet schabowy. Jest on wyjątkowy w smaku, kruchy i soczysty. Poniżej opisujemy jak go zrobić.

Przepis na kotlet schabowy Karola Okrasy

Obrazek
Schabowy - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlet schabowy według Karola Okrasy zachwyci wszystkich fanów tego tradycyjnego dania. Potrawa idealnie smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, czy miodowej kapusty. Jest to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Składniki:

  • 0,5 kg schabu wieprzowego w plastrach
  • ok. 100 g smalcu
  • 200g bułki tartej
  • 3 łyżki stołowe mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania kotletów schabowych:

  1. Plastry schabu owiń folią do żywności. Następnie połóż je na desce. Rozbij mięso za pomocą tłuczka. Grubość schabu nie powinna wynosić więcej niż 1 cm. Dzięki temu kotlet szybko się usmaży i będzie wyjątkowo soczysty.
  2. W kolejnym kroku dopraw schab z obu stron. Użyj tylko pieprzu i soli. Następnie przełóż mięso na talerz. Układaj plastry jeden na drugim. Odłóż mięso na kilka minut. Ważne jest, aby mięso przebywało w temperaturze pokojowej.
  3. Plastry schabu obtocz z dwóch stron w mące. Następnie zamocz go w lekko roztrzepanych jajkach i obtocz w bułce tartej - te dwie czynności powtórz jeszcze raz. Dzięki temu panierka na pewno nie odklei się od mięsa.
  4. Na patelni rozgrzej smalec. Mięso smaż z każdej strony na średnim ogniu. Gotowy kotlet schabowy odznacza się pięknym, złotym kolorem. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 8 przepisów na obiad ze schabu krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥