Zaledwie 2 tanie składniki zupełnie zmieniają smak mielonych. Wychodzą wyraziste i pięknie pachną
Kotlety mielone to obok schabowych, jedno z ulubionych dań mięsnych, które spożywamy w wielu polskich domach. Okazuje się, że coraz częściej możemy znaleźć liczne "wariacje" na temat tego dania. Co powiesz na kotlety mielone z musztardą? Brzmi smacznie!
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką - wyjątkowy smak i aromat
W Twoim gotowaniu pojawiła się rutyna? Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić te tradycyjne receptury, dzięki czemu będziecie mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem przygotowywanych dań. Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone to danie, na które decydujemy się wtedy, by chcemy przygotować obiad z mięsnym dodatkiem. A co powiesz na wersję z musztardą i pietruszką? Kotlety, dzięki temu, staną się miękkie soczyste i przede wszystkim smaczne. Już dziś poznaj recepturę na kotlety mielone z musztardą i siekaną pietruszką.
Jak przygotować kotlety mielone z musztardą i pietruszką?
Podstawą naszego dania będzie tu musztarda i siekana pietruszka. To dzięki nim, nasze kotlety staną się smaczne i aromatyczne. Co ważne, są one proste w przygotowaniu. Jeśli chcesz wzbogacić ich smak, to koniecznie wybierz właśnie tę wersję!
Składniki:
- 300-400 g szynki lub łopatki wieprzowej mielonej
- małe jajko
- pół cebuli
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- płaska łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- płaska łyżka bułki tartej
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką przygotujesz w około 30 minut. Jest to danie łatwe i zachwycające smakiem. Rozpoczynamy od przygotowania i zmielenia mięsa. Robimy to w maszynce, razem z cebulą. Następnie, dodajemy do niego jajko, pietruszkę, musztardę i bułkę tartą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i wszystko wyrabiamy ręką na jednolitą masę mięsną. Czas na formowanie naszych kotletów. W tej sytuacji, odrywamy porcje i robimy kotlety. Jaka wielkość? To już jest uzależnione od naszych preferencji.
Kolejny krok to ich panierowanie w bułce tartej i smażenie. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na niedużym ogniu, na każdej ze stron, do uzyskania brązowego koloru. Po usmażeniu, wykładamy je na półmisek. Można podawać z dowolnymi dodatkami - np. ziemniakami, frytkami, pieczywem i bigosem. Nasze kotlety mielone z musztardą i pietruszką są już gotowe. Smacznego!
Kotlety mielone w innej wersji? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlety mielone z chałką: