PrzepisZaledwie 2 tanie składniki zupełnie zmieniają smak mielonych. Wychodzą wyraziste i pięknie pachną

Zaledwie 2 tanie składniki zupełnie zmieniają smak mielonych. Wychodzą wyraziste i pięknie pachną

Kotlety mielone to obok schabowych, jedno z ulubionych dań mięsnych, które spożywamy w wielu polskich domach. Okazuje się, że coraz częściej możemy znaleźć liczne "wariacje" na temat tego dania. Co powiesz na kotlety mielone z musztardą? Brzmi smacznie!

Kolety mielone z musztardą - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=7rrinqvjp9U
Kolety mielone z musztardą - Pyszności; Foto Canva.com i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=7rrinqvjp9U

Kotlety mielone z musztardą i pietruszką - wyjątkowy smak i aromat

W Twoim gotowaniu pojawiła się rutyna? Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić te tradycyjne receptury, dzięki czemu będziecie mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem przygotowywanych dań. Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone to danie, na które decydujemy się wtedy, by chcemy przygotować obiad z mięsnym dodatkiem. A co powiesz na wersję z musztardą i pietruszką? Kotlety, dzięki temu, staną się miękkie soczyste i przede wszystkim smaczne. Już dziś poznaj recepturę na kotlety mielone z musztardą i siekaną pietruszką.

Musztarda - Pyszności; Foto: Canva.com
Musztarda - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować kotlety mielone z musztardą i pietruszką?

Podstawą naszego dania będzie tu musztarda i siekana pietruszka. To dzięki nim, nasze kotlety staną się smaczne i aromatyczne. Co ważne, są one proste w przygotowaniu. Jeśli chcesz wzbogacić ich smak, to koniecznie wybierz właśnie tę wersję!

Składniki:

  • 300-400 g szynki lub łopatki wieprzowej mielonej
  • małe jajko
  • pół cebuli
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z musztardą i pietruszką przygotujesz w około 30 minut. Jest to danie łatwe i zachwycające smakiem. Rozpoczynamy od przygotowania i zmielenia mięsa. Robimy to w maszynce, razem z cebulą. Następnie, dodajemy do niego jajko, pietruszkę, musztardę i bułkę tartą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i wszystko wyrabiamy ręką na jednolitą masę mięsną. Czas na formowanie naszych kotletów. W tej sytuacji, odrywamy porcje i robimy kotlety. Jaka wielkość? To już jest uzależnione od naszych preferencji.

Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Kolejny krok to ich panierowanie w bułce tartej i smażenie. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na niedużym ogniu, na każdej ze stron, do uzyskania brązowego koloru. Po usmażeniu, wykładamy je na półmisek. Można podawać z dowolnymi dodatkami - np. ziemniakami, frytkami, pieczywem i bigosem. Nasze kotlety mielone z musztardą i pietruszką są już gotowe. Smacznego!

Kotlety mielone w innej wersji? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kotlety mielone z chałką:

Wybrane dla Ciebie