Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta jabłkowego, które wyglądem przypomina różę.
Składniki:
1 kg jabłka
1/2 szklanki cukier brązowy
1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
3 łyżki konfitura z moreli
1/4 szklanki cukier biały
1 łyżeczka cynamon
1/4 łyżeczki gałka muszkatałowa
1/4 łyżeczki sól
1 1/2 łyżeczki sok z cytryny
2 łyżki masło
okrągła blaszka
350 g kruche ciasto
Sposób przygotowania:
1. Obierz jabłka i usuń w nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj je na tarce w cienkie plastry.
2. Plastry jabłek przesyp do miski i dodaj do nich cukier brązowy, cukier biały, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i sok z cytryny. Za pomocą swoich rąk dobrze wszystko wymieszaj i odstaw miskę na 30 minut. Dzięki temu jabłka puszczą sok, który będzie potrzebny w dalszej części.
3. Po 30 minutach odcedź sok z jabłek do garnuszka i dodaj do niego masło. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż mieszanka zgęstnieje.
4. Na dnie okrągłego naczynia lub blaszki połóż kruche ciasto i dociśnij jego krawędzie. Nasmaruj ciasto jajkiem.
5. Począwszy od zewnętrznej krawędzi zacznij układać plastry jabłek w kierunku środkowej części naczynia tak, aby wypełnić nimi całą powierzchnię. Następnie polej jabłka z wierzchu przygotowaną wcześniej mieszanką z soku jabłkowego i masła. Owiń naczynie folią aluminiową i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30-40 minut, aż jabłka zmiękną.
6. Po 30-40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij folię. W garnuszku podgrzej konfiturę z moreli, a następnie nasmaruj nią wierzch ciasta. Włóż ciasto do piekarnika na dodatkowe 15 minut.
7. Po 15 minutach wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pokrój je na kawałki. Podawaj samodzielnie lub z bitą śmietaną.