PrzepisDeseryPyszne ciasto jabłkowe

Pyszne ciasto jabłkowe

Pyszne ciasto jabłkowe
Pyszności

22.08.2018 19:10, aktual.: 23.08.2018 14:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznego ciasta jabłkowego, które wyglądem przypomina różę.

Składniki:

  1. 1 kg jabłka
  2. 1/2 szklanki cukier brązowy
  3. 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
  4. 3 łyżki konfitura z moreli
  5. 1/4 szklanki cukier biały
  6. 1 łyżeczka cynamon
  7. 1/4 łyżeczki gałka muszkatałowa
  8. 1/4 łyżeczki sól
  9. 1 1/2 łyżeczki sok z cytryny
  10. 2 łyżki masło
  11. okrągła blaszka
  12. 350 g kruche ciasto
Sposób przygotowania:

1. Obierz jabłka i usuń w nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj je na tarce w cienkie plastry.

Obraz

2. Plastry jabłek przesyp do miski i dodaj do nich cukier brązowy, cukier biały, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i sok z cytryny. Za pomocą swoich rąk dobrze wszystko wymieszaj i odstaw miskę na 30 minut. Dzięki temu jabłka puszczą sok, który będzie potrzebny w dalszej części.

Obraz

3. Po 30 minutach odcedź sok z jabłek do garnuszka i dodaj do niego masło. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż mieszanka zgęstnieje.

Obraz

4. Na dnie okrągłego naczynia lub blaszki połóż kruche ciasto i dociśnij jego krawędzie. Nasmaruj ciasto jajkiem.

Obraz

5. Począwszy od zewnętrznej krawędzi zacznij układać plastry jabłek w kierunku środkowej części naczynia tak, aby wypełnić nimi całą powierzchnię. Następnie polej jabłka z wierzchu przygotowaną wcześniej mieszanką z soku jabłkowego i masła. Owiń naczynie folią aluminiową i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 30-40 minut, aż jabłka zmiękną.

Obraz

6. Po 30-40 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij folię. W garnuszku podgrzej konfiturę z moreli, a następnie nasmaruj nią wierzch ciasta. Włóż ciasto do piekarnika na dodatkowe 15 minut.

Obraz

7. Po 15 minutach wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pokrój je na kawałki. Podawaj samodzielnie lub z bitą śmietaną.

Obraz
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także