Hit na śniadanie. Mogą konkurować z racuchami babci
25.02.2023 08:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jabłka w cieście to doskonały pomysł na przepyszny posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, podwieczorek, kolację, jak i na deser. Przepis jest bardzo prosty, a składniki każdy znajdzie w swojej kuchni.
Jabłka w cieście robi się bardzo szybko, a zapach, jaki unosi się w czasie smażenia, przyciągnie największych łasuchów do kuchni. Naprawdę bardzo trudno im się oprzeć. Jakich jabłek użyć? Diana, autorka bloga Di bloguje, przekonuje, że każda odmiana jabłek sprawdzi się doskonale. „Osobiście preferuję słodkie i miękkie, które po usmażeniu wprost rozpływają się w ustach. Polecam” – przyznaje blogerka.
Z poniższego przepisu na jabłka w cieście, otrzymacie 3-4 porcje tego przysmaku. A więc nie czekajcie ani chwili i biegnijcie do kuchni. W pół godziny przygotujecie pyszną słodką przekąskę dla całej rodziny.
Na blogu Di bloguje znajdziecie także przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego.
Jabłka w cieście – przepis
Składniki:
- 3-4 jabłka
- duże jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok. 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- cynamon (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jak zrobić jabłka w cieście? Wszystkie składniki ciasta należy bardzo dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie całość odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego.
Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w plasterki o grubości około 3-4 mm, tak aby w środku było gniazdo nasienne. Następnie te gniazda należy delikatnie usunąć. Możecie w tym celu użyć specjalnego przyrządu, ale jak nie macie takich gadżetów czy zwykłego pierścienia do wykrawania, możecie to ostrożnie zrobić za pomocą zwykłego noża.
Każdy krążek jabłka dokładnie obtoczyć w uprzednio przygotowanym cieście i od razu położyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Jabłka smażyć na średnim ogniu z obu stron — na złocisty kolor. Gdy za szybko się rumienią, należy zmniejszyć moc palnika. Gotowe krążki jabłkowe odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Jabłka w cieście najczęściej podaje się z cukrem pudrem, ale są też pyszne z jogurtem owocowym, śmietaną lub też gałką ulubionych lodów.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na fit sernik kinder bueno: