PrzepisPrzekąskiPyszne jabłkowe lizaki w czekoladzie z karmelem, orzeszkami i wiórkami kokosowymi
Pyszne jabłkowe lizaki w czekoladzie z karmelem, orzeszkami i wiórkami kokosowymi
Pyszności
29.09.2018 07:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Oto pyszne jabłkowe lizaki w czekoladzie z karmelem, orzeszkami i wiórkami kokosowymi. Brzmi świetnie, prawda? A więc do dzieła!
Składniki:
- 2-3 szt. jabłka
- patyczki do lodów
- 2-3 tabliczki czekolada mleczna połamana na kostki
- 2 łyżeczki olej kokosowy
- sos karmelowy
- orzeszki ziemne posiekane
- wiórki kokosowe
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Umyj jabłka i pokrój je na plastry o grubości ok. 1,2 - 1,7 cm. Jeżeli w niektórych plastrach znajdują się pestki i gniazda nasienne, to usuń je. Za pomocą noża, każdy plaster natnij od dołu na wysokość ok. 2,5 cm tak, aby można było potem wbić w niego patyczek. Następnie odsącz zbędną wodę z plastrów za pomocą ręcznika papierowego.
2. W każde nacięcie w plastrach powbijaj po jednym patyczku. Jeżeli z jabłka wydostaną się soki, ponownie osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
3. Do miseczki włóż kostki czekolady mlecznej i olej kokosowy. Włóż do mikrofali na 2 minuty. Kiedy roztopiona czekolada delikatnie ostygnie, rozlej ją na talerzu, a następnie z obydwóch stron
4. Przełóż jabłka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz czas na wykończenie. Każdy plaster jabłka polej polewą karmelową i posyp posiekanymi orzeszkami lub wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na 25 minut.
5. Po 25 minutach możesz wyjąć gotowe lizaki.
6. Smacznego!