Jabłkowe lizaki

Jeśli Twój maluch nie chce odpuścić i prosi Cię o lizaka, zawsze możesz wykorzystać nasz prosty sposób, dzięki któremu przygotujesz niebanalną przekąskę w ciekawej formie ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto kruche
  2. 2 szt. jabłko
  3. 4 szt. krówki
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 1/4 szkl. drobny cukier
  6. 2 łyżki mąka kukurydziana
  7. 1/2 łyżeczki cynamon
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szt. jajko

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Z 1/4 części ciasta francuskiego odetnij kilka pionowych pasków. Resztę ciasta podziel na poziome paski (nie docinaj ciasta do końca).

Obrazek

3. Z otrzymanych kawałów stwórz plecionkę. Następnie delikatnie ją rozwałkuj.

Obrazek

4. Z drugiego ciasta wytnij kółka i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść na każdym krążku drewnianą łyżeczkę, mieszankę jabłkową oraz podzielone na mniejsze kawałki krówki.

Obrazek

5. Na wierzchu umieść wycięte krążki z plecionki. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji