Jeśli Twój maluch nie chce odpuścić i prosi Cię o lizaka, zawsze możesz wykorzystać nasz prosty sposób, dzięki któremu przygotujesz niebanalną przekąskę w ciekawej formie ?
Pyszności
11.03.2019 | aktual.: 22.03.2019 13:50
Składniki:
2 szt. ciasto kruche
2 szt. jabłko
4 szt. krówki
2 łyżki sok z cytryny
1/4 szkl. drobny cukier
2 łyżki mąka kukurydziana
1/2 łyżeczki cynamon
1 szczypta sól
1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
2. Z 1/4 części ciasta francuskiego odetnij kilka pionowych pasków. Resztę ciasta podziel na poziome paski (nie docinaj ciasta do końca).
3. Z otrzymanych kawałów stwórz plecionkę. Następnie delikatnie ją rozwałkuj.
4. Z drugiego ciasta wytnij kółka i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść na każdym krążku drewnianą łyżeczkę, mieszankę jabłkową oraz podzielone na mniejsze kawałki krówki.
5. Na wierzchu umieść wycięte krążki z plecionki. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).