PrzepisDla DzieciJabłkowe lizaki

Jabłkowe lizaki

Jeśli Twój maluch nie chce odpuścić i prosi Cię o lizaka, zawsze możesz wykorzystać nasz prosty sposób, dzięki któremu przygotujesz niebanalną przekąskę w ciekawej formie ?

Jabłkowe lizaki
Pyszności

11.03.2019 | aktual.: 22.03.2019 13:50

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto kruche
  2. 2 szt. jabłko
  3. 4 szt. krówki
  4. 2 łyżki sok z cytryny
  5. 1/4 szkl. drobny cukier
  6. 2 łyżki mąka kukurydziana
  7. 1/2 łyżeczki cynamon
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szt. jajko

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Z 1/4 części ciasta francuskiego odetnij kilka pionowych pasków. Resztę ciasta podziel na poziome paski (nie docinaj ciasta do końca).

Obraz

3. Z otrzymanych kawałów stwórz plecionkę. Następnie delikatnie ją rozwałkuj.

Obraz

4. Z drugiego ciasta wytnij kółka i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść na każdym krążku drewnianą łyżeczkę, mieszankę jabłkową oraz podzielone na mniejsze kawałki krówki.

Obraz

5. Na wierzchu umieść wycięte krążki z plecionki. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. I gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie