Dziś w naszej kuchni królują jabłka. Tym razem postanowiliśmy połącz je z ciastem francuskim i przygotować pyszne ciasteczka. Tego nie można przegapić.
Składniki:
2 szt. jabłka
1 łyżeczka cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamon
1 szt. ciasto frncuskie
1 szt. jajko
1/4 szkl. cukier gruboziarnisty
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą jabłka, cukier wanilinowy i cynamon.
2. Podziel ciasto na kilka kwadratów. Następnie za pomocą noża wydziel delikatnie dwa trójkąty, tak aby ciasto nie zostało podzielone na mniejsze kawałki. W jednym z kwadratów zrób dodatkowe paski (tak jak na zdjęciu poniżej).
3. Nałóż jabłkowy farsz i posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.
4. Brzegi ciastek dociśnij przy pomocy widelca. Nałóż na nie roztrzepane jajko.
5. Posyp ciastka cukrem, a następnie piecz je w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.