Jabłkowe trójkąty

Dziś w naszej kuchni królują jabłka. Tym razem postanowiliśmy połącz je z ciastem francuskim i przygotować pyszne ciasteczka. Tego nie można przegapić.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. jabłka
  2. 1 łyżeczka cukier wanilinowy
  3. 1 łyżeczka cynamon
  4. 1 szt. ciasto frncuskie
  5. 1 szt. jajko
  6. 1/4 szkl. cukier gruboziarnisty
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą jabłka, cukier wanilinowy i cynamon.

Obrazek

2. Podziel ciasto na kilka kwadratów. Następnie za pomocą noża wydziel delikatnie dwa trójkąty, tak aby ciasto nie zostało podzielone na mniejsze kawałki. W jednym z kwadratów zrób dodatkowe paski (tak jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

3. Nałóż jabłkowy farsz i posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.

Obrazek

4. Brzegi ciastek dociśnij przy pomocy widelca. Nałóż na nie roztrzepane jajko.

Obrazek

5. Posyp ciastka cukrem, a następnie piecz je w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier