Jabłkowe zawijasy z karmelem i orzechami

Jabłek nigdy za wiele, dlatego znów przychodzimy z pysznym przepisem na genialny deser. Nie wiemy jak Wy, ale my nie potrafimy im odmówić ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto

  1. 1 szkl. mleko ciepłe
  2. 2 szt. jajka
  3. 75 g masło roztopione
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 szkl. biały cukier
  6. 2,5 łyżeczki drożdże instant
  7. 4,5 szkl. mąka

Masa jabłkowa

  1. 5 szt. jabłka
  2. 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
  3. 40 ml rum
  4. 1 szkl. cukier brązowy
  5. 3 łyżeczki cynamon
  6. 1 łyżeczka gałka muszkatołowa

Sos karmelowy

  1. 75 g masło
  2. 1/2 szkl. brązowy cukier
  3. 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
  4. 1/2 szkl. cukier muscovado
  5. 1/3 szkl. śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto drożdżowe i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie przygotuj karmel, łącząc: masło, śmietankę 30%, cukier brązowy i muscovado oraz orzechy włoskie.

Obrazek

2. Rozprowadź mieszankę na dnie naczynia.

Obrazek

3. Rozwałkuj ciasto i ułóż na nim masę z jabłkami, którą przygotujesz na patelni. Posyp cynamonem i zwiń w rulon.

Obrazek

4. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i ułóż w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 25 minut, temperatura 190 stopni Celsjusza.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci