PrzepisOto co Anna Lewandowska dodaje do jajecznicy. Możesz być zaskoczony

Oto co Anna Lewandowska dodaje do jajecznicy. Możesz być zaskoczony

Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska
Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska
01.02.2023 06:00, aktualizacja: 01.02.2023 08:50

Jeśli jajka są częstym produktem pojawiającym się w twoim menu śniadaniowym, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Jajecznica Anny Lewandowskiej jest jedyna w swoim rodzaju, a już samo nazwisko autorki sugeruje, że jest to również najzdrowsza możliwa wersja tej potrawy.

Jajka charakteryzują się zmiennym pijarem. Na jakiś czas ich reputacja podupadła, oczywiście ze względu na szerzącą się wśród konsumentów opinię, jakoby jajka miały fatalny wpływ na poziom złego cholesterolu w organizmie.

Dziś wiemy już, że ta kwestia nie jest wcale taka czarno-biała, a specjaliści reedukują społeczeństwo, twierdząc, że stosunek cholesterolu do kwasów nienasyconych w jajkach jest korzystny. Osiągnięty kompromis przyjął symboliczny pogląd, że zjadanie 2-3 jajek dziennie przez zdrową osobę nie ma złego oddziaływania na zdrowie.

Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

O jajkach dużo mówi się też na autorskiej stronie internetowej Anny Lewandowskiej, która od wielu lat zajmuje się tematem zdrowego odżywiania. Jednak jajecznica, którą przygotowuje z nich Lewandowska, wyróżnia się wieloma aspektami.

Zaciekawiony? Zobacz przepis.

Jajecznica Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mała marchewka
  • 25 g polędwicy z indyka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 25 g szpinaku
  • pół awokado
  • sól himalajska
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Najpierw przygotuj warzywa. Marchewkę obierz i umyj. Następnie zetrzyj ją na małych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz we wrzątku, obierz i pokrój na małe kawałki.

Polędwicę z indyka oczyść i również drobno pokrój. Następnie usmaż ją na rozgrzanym maśle klarowanym razem z przygotowanymi warzywami. Kiedy będą już lekko podsmażone, dorzuć również szpinak.

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Te drugie wlej na patelnie i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Kiedy się zetną, dodaj żółtka i pokrojone w kostkę awokado. Smaż całość przez kilka chwil, mieszając. Dopraw solą himalajską - tu możesz przeczytać o tym, dlaczego właśnie nią.  Smacznego!

A jeśli szukasz ciekawego pomysłu na kolację, rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube. To doskonały patent na połączenie ziemniaków i mięsa mielonego. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także