PrzepisOto co Anna Lewandowska dodaje do jajecznicy. Możesz być zaskoczony

Oto co Anna Lewandowska dodaje do jajecznicy. Możesz być zaskoczony

Jeśli jajka są częstym produktem pojawiającym się w twoim menu śniadaniowym, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Jajecznica Anny Lewandowskiej jest jedyna w swoim rodzaju, a już samo nazwisko autorki sugeruje, że jest to również najzdrowsza możliwa wersja tej potrawy.

Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska
Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska

01.02.2023 | aktual.: 01.02.2023 08:50

Jajka charakteryzują się zmiennym pijarem. Na jakiś czas ich reputacja podupadła, oczywiście ze względu na szerzącą się wśród konsumentów opinię, jakoby jajka miały fatalny wpływ na poziom złego cholesterolu w organizmie.

Dziś wiemy już, że ta kwestia nie jest wcale taka czarno-biała, a specjaliści reedukują społeczeństwo, twierdząc, że stosunek cholesterolu do kwasów nienasyconych w jajkach jest korzystny. Osiągnięty kompromis przyjął symboliczny pogląd, że zjadanie 2-3 jajek dziennie przez zdrową osobę nie ma złego oddziaływania na zdrowie.

Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

O jajkach dużo mówi się też na autorskiej stronie internetowej Anny Lewandowskiej, która od wielu lat zajmuje się tematem zdrowego odżywiania. Jednak jajecznica, którą przygotowuje z nich Lewandowska, wyróżnia się wieloma aspektami.

Zaciekawiony? Zobacz przepis.

Jajecznica Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mała marchewka
  • 25 g polędwicy z indyka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 25 g szpinaku
  • pół awokado
  • sól himalajska
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Najpierw przygotuj warzywa. Marchewkę obierz i umyj. Następnie zetrzyj ją na małych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz we wrzątku, obierz i pokrój na małe kawałki.

Polędwicę z indyka oczyść i również drobno pokrój. Następnie usmaż ją na rozgrzanym maśle klarowanym razem z przygotowanymi warzywami. Kiedy będą już lekko podsmażone, dorzuć również szpinak.

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Te drugie wlej na patelnie i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Kiedy się zetną, dodaj żółtka i pokrojone w kostkę awokado. Smaż całość przez kilka chwil, mieszając. Dopraw solą himalajską - tu możesz przeczytać o tym, dlaczego właśnie nią.  Smacznego!

A jeśli szukasz ciekawego pomysłu na kolację, rzuć okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube. To doskonały patent na połączenie ziemniaków i mięsa mielonego. 

Wybrane dla Ciebie