Wielki hit z TikToka! Jajecznica o konsystencji chmury wygląda i smakuje po prostu bajecznie
To miła odmiana od klasycznej jajecznicy. W takiej formie pokocha ją nie tylko junior ;)
Składniki:
- 2 jajka (osobno białko i żółtko)
- szczypta soli i pieprzu
- 2 grzanki
Przygotowanie:
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Uformuj z nich dwie "miseczki" z wgłębieniem na papierze do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 8 minut.
- Następnie wyciągnij blaszkę i do wgłębienia włóż żółtko.
- Ponownie włóż do piekarnika na 4-6 minut.
- Gotowe chmurki podawaj z grzankami.
Możesz takie jajko przygotować również na patelni- dzięki temu "chmurka" pozostanie biała. Po prostu wyłóż białko na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, zrób wgłębienie i po chwili wbij żółtko, tak jak na filmiku,
Przepis jest naprawdę banalnie prosty. Nie trzeba dużo składników ani pracy, żeby wyczarować efektowne śniadanie.