PrzepisNie smaż jajecznicy na oleju czy maśle. Popularny produkt sprawdzi się o wiele lepiej

Nie smaż jajecznicy na oleju czy maśle. Popularny produkt sprawdzi się o wiele lepiej

Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva
27.10.2022 07:17, aktualizacja: 05.08.2023 13:39

Są różne gusta jeśli chodzi o jajecznicę. Istnieją ludzie, którzy palcem by nie tknęli takiej ściętej na - jak to mówią - wiór, a inni nie przepadają za jakąkolwiek formą jajecznicy o konsystencji zbliżonej do płynu. O gustach się nie dyskutuje, ale komfortowym kompromisem byłoby stwierdzenie, że wszyscy cenimy kremowość tej potrawy. Jajecznica na majonezie to dobry sposób na jej osiągnięcie. 

Kanapki i jajka w różnej postaci, albo jedno połączone z drugim, to dalej najpopularniejsze śniadania Polaków. Wzięliśmy do serca sentencje o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jajka zapewniają nam poczucie sytości na kilka godzin.

Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva

Jajka są źródłem wielu wartościowych składników takich jak witaminy A i D, czy bioaktywne peptydy. Istnieje jednak dość pokaźna lista przeciwskazań do spożywania jaj. Podwyższony cholesterol, otyłość, miażdżyca, a nawet cukrzyca typu 2 to choroby, które powinny być dla nas jasną przesłanką do tego, by ograniczyć lub wyeliminować jajka z diety.

Dlatego jajecznica na majonezie czy też mayoneggs, jak nazywają ją Amerykanie, chociaż pyszna, kremowa i sycąca, tym bardziej nie jest wskazana dla wszystkich. Pytanie brzmi: co tak naprawdę jest? Dlatego, chcąc sobie lekko pofolgować z zasadami, polecamy wam ją serdecznie. Rzućcie okiem na przepis!

Kremowa jajecznica na majonezie

Składniki: 

         
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypiorek
  • kawałek boczku wędzonego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej pokrojoną również w kostkę cebulę a następnie boczek.

Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva
Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva

Jajka rozbij i wymieszaj z łyżeczką majonezu. Mieszankę dodaj na patelnie. Kluczem do osiągnięcia kremowości i idealnej konsystencji jest mały ogień i kontrolowanie ścięcia się jajek przy pomocy ciągłego mieszania.

Jajecznicę dopraw szczyptą soli i pieprzu. Ostatni element układanki to szczypiorek - dodaj go do jajecznicy na sam koniec.

Podawaj ze świeżym pieczywemi własną kompozycją dodatków. Soczyste pomidory będą tu pasować jak ulał.

A poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z innym ekstra pomysłem na śniadanie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także