Nie smaż jajecznicy na oleju czy maśle. Popularny produkt sprawdzi się o wiele lepiej

Są różne gusta jeśli chodzi o jajecznicę. Istnieją ludzie, którzy palcem by nie tknęli takiej ściętej na - jak to mówią - wiór, a inni nie przepadają za jakąkolwiek formą jajecznicy o konsystencji zbliżonej do płynu. O gustach się nie dyskutuje, ale komfortowym kompromisem byłoby stwierdzenie, że wszyscy cenimy kremowość tej potrawy. Jajecznica na majonezie to dobry sposób na jej osiągnięcie. 

ObrazekJajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva

Kanapki i jajka w różnej postaci, albo jedno połączone z drugim, to dalej najpopularniejsze śniadania Polaków. Wzięliśmy do serca sentencje o tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jajka zapewniają nam poczucie sytości na kilka godzin.

Obrazek
Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva

Jajka są źródłem wielu wartościowych składników takich jak witaminy A i D, czy bioaktywne peptydy. Istnieje jednak dość pokaźna lista przeciwskazań do spożywania jaj. Podwyższony cholesterol, otyłość, miażdżyca, a nawet cukrzyca typu 2 to choroby, które powinny być dla nas jasną przesłanką do tego, by ograniczyć lub wyeliminować jajka z diety.

Dlatego jajecznica na majonezie czy też mayoneggs, jak nazywają ją Amerykanie, chociaż pyszna, kremowa i sycąca, tym bardziej nie jest wskazana dla wszystkich. Pytanie brzmi: co tak naprawdę jest? Dlatego, chcąc sobie lekko pofolgować z zasadami, polecamy wam ją serdecznie. Rzućcie okiem na przepis!

Kremowa jajecznica na majonezie

Składniki: 

         
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypiorek
  • kawałek boczku wędzonego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej pokrojoną również w kostkę cebulę a następnie boczek.

Obrazek
Jajecznica na majonezie - Pyszności; foto: Canva

Jajka rozbij i wymieszaj z łyżeczką majonezu. Mieszankę dodaj na patelnie. Kluczem do osiągnięcia kremowości i idealnej konsystencji jest mały ogień i kontrolowanie ścięcia się jajek przy pomocy ciągłego mieszania.

Jajecznicę dopraw szczyptą soli i pieprzu. Ostatni element układanki to szczypiorek - dodaj go do jajecznicy na sam koniec.

Podawaj ze świeżym pieczywemi własną kompozycją dodatków. Soczyste pomidory będą tu pasować jak ulał.

A poniżej filmik z naszego kanału na YouTube z innym ekstra pomysłem na śniadanie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀