Jajecznica na śmietanie bez oleju i bez masła - twoje nowe ulubione śniadanie

Szukasz pomysłu na śniadanie? Jeśli nie masz ochoty na kolejną kanapkę z szynką i serem, wypróbuj ten przepis na jajecznice. Jajecznica to klasyczne danie na śniadanie. Jest łatwa w przygotowaniu i robi się ją w kilka minut. Tym razem przedstawiamy nietypowe wydanie, bo bez dodatku masła i oleju, a na bazie śmietany.

Obrazek
Paulina

Jajecznica na śmietanie - składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki tłustej ukwaszonej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od podgrzania śmietanki na patelni. Włóż 4 łyżki śmietany na patelnie i podgrzej przez kilka minut. Następnie dodaj roztrzepane jajka i sól. Smaż tak, by lekko się ścięły. Na koniec dopraw mielonym pieprzem. Całość podawaj ze świeżym pieczywem oraz szczypiorkiem lub posiekaną cebulka.

Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajecznica - tylo na małym ogniu

Okazuje się, że często popełniamy kilka błędów podczas smażenia jajecznicy. Pamiętaj, by nigdy nie smażyć jajecznicy na dużym ogniu. W przeciwnym razie potrawa będzie twarda i sucha. Poza tym tak wysoka temperatura sprzyja przypaleniu się jajecznicy. Najlepiej smaż jajka na małym ogniu. Dzięki temu twoja jajecznica będzie odznaczać się kremową konsystencją. Pamiętaj jednak, aby przez cały proces smażenia obserwować jajecznicę i nie trzymać jej za długo na patelni.

Nie wbijaj jajek od razu do na patelnie

To duży błąd, przez to cała jajecznica może wylądować w koszu, gdy okaże się, że któreś z jajek jest nieświeże. Nieświeże jajka całkowicie zniszczą smak i aromat jajecznicy. Następnie sprawdzić zapach produktu. Ten nieświeży będzie charakteryzował się intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. Potem umieścić jajka na patelni, przelewając je przez sitko. To patent na uzyskanie wyjątkowej puszystości.

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajka od szczęśliwej kury

Dobre jajka to cenny produkt. Najlepsze są te wiejskie, od gospodarza posiadającego kilka szczęśliwych kur. Jeśli masz możliwość kupienie jajek od osoby, której kury mogą biegać po podwórku, to masz dostęp do naprawdę wartościowych rzeczy. Dlatego nie zwlekaj i zaopatrz się w takie jajka. Będą najlepsza baza do twojej jajecznicy.

Zobacz nasz przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku