PrzepisJajecznica na maśle to nuda. Usmażona w ten sposób będzie jeszcze smaczniejsza

Jajecznica na maśle to nuda. Usmażona w ten sposób będzie jeszcze smaczniejsza

Pyszności; Foto Canva.com
Pyszności; Foto Canva.com

18.01.2023 09:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tak się składa, że jajecznica stanowi jedno z ulubionych dań, które spożywa się na śniadanie. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu i co najważniejsze, dodaje sił i energii na resztę dnia. Najprościej jest zrobić jajecznicę na maśle. Inni decydują się na rozmaite dodatki, dzięki którym staje się jeszcze lepsza. W tym artykule pokażemy ci, że jajecznica na śmietanie również może być świetną opcją.

Jajecznica na śmietanie - w czym tkwi jej wyjątkowość?

Znudziła ci się tradycyjna jajecznica smażona na maśle? Jeśli tak, to wiedz, że możesz ją przygotować również w inny, ciekawy sposób. Dlaczego śmietana to dobra opcja? Dzięki niej uzyskasz wyjątkową, kremową konsystencję. Śmietana powoduje, że taka jajecznica rozpływa się w ustach i z pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom. Jajecznica na śmietanie to regionalna receptura, której trudno się oprzeć. Czy w takiej sytuacji, jesteś gotowy na zupełnie nowe doznania smakowe podczas przygotowania ulubionego śniadania?

Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva

Jak przygotować jajecznicę na śmietanie?

Taki wariant nie różni się niczym od tradycyjnego smażenia jajecznicy. Różnica tkwi w tym, że zamiast masła, używa się tu kwaśnej śmietany. Będzie smacznie, wyjątkowo i kremowo, a najlepiej będzie, gdy przekonasz się o tym sam.

Składniki:

  • 45 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajecznica na śmietanie jest banalna. Rozpocznij od rozgrzania patelni, na którą przełóż śmietanę i podsmażaj ją przez kilka minut. W tym czasie do miski dobrze wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie przelej je na patelnię, na której już jest śmietana i smaż do momentu lekkiego ścięcia. Pod sam koniec smażenia, dopraw jajecznicę solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem. Jajecznicę dobrze posypać świeżą zieleniną. Jeśli chcesz zastąpić śmietanę innym produktem, to idealnie sprawdzi się tu kokosowa alternatywa o wysokiej zawartości tłuszczu. Smacznego!

Lubisz treściwe i smaczne obiady? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami: