Jajecznica w góralskim stylu. Zawiera pyszny i bardzo charakterystyczny składnik

Pierwsze dni Nowego Roku dla większości osób są ciężkie. A chyba nic tak nie wzmacnia naszego organizmu i nie dodaje sił, jak smaczne i pożywne śniadanie przygotowane w parę chwil. I taka właśnie jest jajecznica po góralsku, która będzie świetną opcją na śniadanie po wyczerpującym i pełnym wrażeń weekendzie.

ObrazekJajecznica po góralsku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jajecznica po góralsku - smaczny sposób na wzmocnienie organizmu

Nie ulega żadnej wątpliwości, że jajecznica stanowi jeden z najchętniej wybieranych posiłków spożywanych na śniadanie. Lubimy jeść ją pod każdą postacią, z wieloma pysznymi dodatkami. Jednak wierzymy w to, że ta wersja szczególnie przypadnie Wam do gustu, zwłaszcza, że są to pierwsze dni stycznia. Dla wielu z nas był to niezwykle wyczerpujący i pełen wrażeń weekend, dlatego też dobrze będzie zjeść coś pożywnego, co doda nam sił na kolejne dni. A skoro zostało wspomniane śniadanie z jajek, to jajecznica po góralsku będzie tu świetną opcją.

Obrazek
Jajecznica świąteczna - Pyszności; Foto Canva.com

Podstawę tego śniadania stanowią dwa ważne składniki, czyli oscypek i boczek. Robi się ją bardzo szybko, a posiłek pozwoli nam wytrwać nawet do obiadu. Co ważne, możesz ją przygotować wtedy, gdy najdzie Cię na nią ochota, czyli nie tylko od święta. Charakterystyczny dla regionów górskich smak będzie tu zachowany. Zobacz, jak przygotować to pyszne i pożywne śniadanie.

Jak zrobić jajecznicę po góralsku?

To bardzo proste. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, najważniejsze będą dwa składniki. A sam proces przygotowania takiej wersji jajecznicy nie różni się niczym od jej tradycyjnej formy. Zobacz, jak ją zrobić, krok po kroku.

Obrazek
Co oznacza różowe białko jajka - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • pół małego oscypka
  • 3-4 jajka
  • około 60 g wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka mleka
  • kromka razowego chleba
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajecznica po góralsku to pomysł na naprawdę pożywne śniadanie. Rozpoczynamy od podsmażenia boczku pokrojonego w kostkę, wraz z cebulą pokrojoną w pióra. Gdy nasze składniki lekko się podsmażą, to dodajemy do nich pokrojoną kromkę chleba. W tym przypadku należy pamiętać, by regularnie mieszać nasze składniki, aby nic nie przywarło. Teraz kolej na oscypek. Należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połączyć z roztrzepanymi jajkami. Całość wlewamy do pozostałych składników na patelnię i przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy jajecznica się zetnie, to przekładamy ją na talerz i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Lubisz tradycyjne polskie dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na domową galaretkę wieprzową w słoiku:

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok