PrzepisJajecznica w góralskim stylu. Zawiera pyszny i bardzo charakterystyczny składnik

Jajecznica w góralskim stylu. Zawiera pyszny i bardzo charakterystyczny składnik

Jajecznica po góralsku - Pyszności; Foto Canva.com
Jajecznica po góralsku - Pyszności; Foto Canva.com
02.01.2023 20:28

Pierwsze dni Nowego Roku dla większości osób są ciężkie. A chyba nic tak nie wzmacnia naszego organizmu i nie dodaje sił, jak smaczne i pożywne śniadanie przygotowane w parę chwil. I taka właśnie jest jajecznica po góralsku, która będzie świetną opcją na śniadanie po wyczerpującym i pełnym wrażeń weekendzie.

Jajecznica po góralsku - smaczny sposób na wzmocnienie organizmu

Nie ulega żadnej wątpliwości, że jajecznica stanowi jeden z najchętniej wybieranych posiłków spożywanych na śniadanie. Lubimy jeść ją pod każdą postacią, z wieloma pysznymi dodatkami. Jednak wierzymy w to, że ta wersja szczególnie przypadnie Wam do gustu, zwłaszcza, że są to pierwsze dni stycznia. Dla wielu z nas był to niezwykle wyczerpujący i pełen wrażeń weekend, dlatego też dobrze będzie zjeść coś pożywnego, co doda nam sił na kolejne dni. A skoro zostało wspomniane śniadanie z jajek, to jajecznica po góralsku będzie tu świetną opcją.

Jajecznica świąteczna - Pyszności; Foto Canva.com
Jajecznica świąteczna - Pyszności; Foto Canva.com

Podstawę tego śniadania stanowią dwa ważne składniki, czyli oscypek i boczek. Robi się ją bardzo szybko, a posiłek pozwoli nam wytrwać nawet do obiadu. Co ważne, możesz ją przygotować wtedy, gdy najdzie Cię na nią ochota, czyli nie tylko od święta. Charakterystyczny dla regionów górskich smak będzie tu zachowany. Zobacz, jak przygotować to pyszne i pożywne śniadanie.

Jak zrobić jajecznicę po góralsku?

To bardzo proste. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, najważniejsze będą dwa składniki. A sam proces przygotowania takiej wersji jajecznicy nie różni się niczym od jej tradycyjnej formy. Zobacz, jak ją zrobić, krok po kroku.

Co oznacza różowe białko jajka - Pyszności; foto: Canva
Co oznacza różowe białko jajka - Pyszności; foto: Canva

Składniki:

  • pół małego oscypka
  • 3-4 jajka
  • około 60 g wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka mleka
  • kromka razowego chleba
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajecznica po góralsku to pomysł na naprawdę pożywne śniadanie. Rozpoczynamy od podsmażenia boczku pokrojonego w kostkę, wraz z cebulą pokrojoną w pióra. Gdy nasze składniki lekko się podsmażą, to dodajemy do nich pokrojoną kromkę chleba. W tym przypadku należy pamiętać, by regularnie mieszać nasze składniki, aby nic nie przywarło. Teraz kolej na oscypek. Należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połączyć z roztrzepanymi jajkami. Całość wlewamy do pozostałych składników na patelnię i przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy jajecznica się zetnie, to przekładamy ją na talerz i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Lubisz tradycyjne polskie dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na domową galaretkę wieprzową w słoiku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także