PrzepisTomasz Strzelczyk robi najlepszą jajecznicę po Polsku. Tego smaku nie da się podrobić

Tomasz Strzelczyk robi najlepszą jajecznicę po Polsku. Tego smaku nie da się podrobić

Jajecznica, jaka jest, każdy wie. Smaczna, szybka i pożywna. Z dodatkami podpasowanymi pod swoje własne i rodzinne widzimisię, uwielbiana i przez dorosłych, i dzieci. A jak wygląda jajecznica po polsku w wykonaniu Tomasza Strzelczyka? Powiemy tylko tyle - aż ślinka cieknie.

Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha YouTube
Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha YouTube

19.11.2022 19:26

Czy wiesz, że kuchnia polska była niegdyś na językach całej Europy? Kulinarną wizytówką naszego kraju była zaś jajecznica.

O oeufs à la polonaise, czyli jajecznicy po polsku pisał w XVII wieku Francois la Varenne, francuski mistrz kuchni i autor kulinarnych książek. W tamtych czasach, do tej ,,polskiej" wersji jajecznicy dodawano miąższ chleba, bulion i kandyzowaną skórkę cytryny. Brzmi zachęcająco, prawda? Może by się tak cofnąć w czasie?

Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels
Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels

Jeśli tak - warto zrobić to razem z Tomaszem Strzelczykiem, który na swoim kanale na YouTube dodał kilka lat temu swoją własną, autorską instrukcję przyrządzenia jajecznicy po polsku. Co wyszło z tak zachwalanej przez Francoisa la Varenna potrawy w wykonaniu XXI-wiecznego, kulinarnego guru polskiego Internetu? Zobaczmy.

Jajecznica po polsku Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 plastry boczku wędzonego nieparzonego
  • 6 jajek
  • 2 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki mleka
  • mała kostka żółtego sera
  • sól, pieprz
  • kilka listków świeżego lubczyku

Z boczku odetnij skórę, a następnie pokrój w drobną kostkę i wsyp na zimną patelnię. Wytop boczek na wolnym ogniu.

Kromki chleba potnij w niezbyt grubą kostkę. Kiedy boczek się zarumieni, dodaj chleb na patelnię. Co jakiś czas zamieszaj składniki, tak, żeby chleb się nie przypalił.

Jajka rozbij do oddzielnej miski. Dodaj do nich 2 łyżki mleka i rozmieszaj. Kiedy boczek będzie już wytopiony, a chlebek pięknie zarumieniony, możesz przygotowane jajka wlać na patelnię.

Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels
Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels

Kiedy jajka się lekko zetną, dopraw jajecznicę szczyptą pieprzu i soli. Nie przesadź z tą drugą - słoności jajecznicy zdążył dodać już wędzony boczek. Teraz możesz dodać do mieszanki trochę startego żółtego sera i kilka listków posiekanego lubczyku.

W ten sposób jajecznica po polsku Tomasza Strzelczyka trafia na talerz. A my już kończymy, bo już strasznie chcemy jej spróbować!

 Skoro mowa o tradycyjnych potrawach, sprawdź też ten przepis na kultowe ciasteczka. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie