PrzepisProsta wigilijna jajecznica. Śniadanie idealne po całym tygodniu przygotowań do Świąt

Prosta wigilijna jajecznica. Śniadanie idealne po całym tygodniu przygotowań do Świąt

Wigilia i Boże Narodzenie to ten czas, który jest wypełniony mnóstwem wspaniałych potraw. A co zjeść na śniadanie? Tu jest naprawdę wiele opcji, ale najlepiej sprawdzi się tu jajecznica świąteczna. Będzie w sam raz na posiłek, po całym tygodniu przygotowań do Bożego Narodzenia.

Jajecznica świąteczna - Pyszności; Foto Canva.com
Jajecznica świąteczna - Pyszności; Foto Canva.com

20.12.2022 17:08

Jajecznica świąteczna - zachwyca smakiem i prostotą przygotowania

Wigilia Bożego Narodzenia to ten czas, kiedy zachowujemy post do momentu rozpoczęcia wigilijnej kolacji. Jemy skromnie, pod względem jakości i ilości posiłków. W tym wszystkim niezwykle ważne jest śniadanie. Dlatego idealnie sprawdzi się tu jajecznica świąteczna. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i będzie bardzo dobrą opcją posiłku po całym tygodniu intensywnych przygotowań do Bożego Narodzenia. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone grzyby. Można ją zjeść zwyczajnie na talerzu lub w nieco innej formie - na grzankach. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować jajecznicę świąteczną?

To bardzo proste! Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie musisz spędzać kolejnych godzin na przygotowaniu następnego posiłku. Taka opcja zajmie Ci chwilę, a efekt pozytywnie Cię zaskoczy. Jak przygotować to świąteczne śniadanie?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki suszonych grzybów
  • sól i pieprz
  • pół cebuli
  • grzanki
  • masło.

Sposób przygotowania:

Jajecznica świąteczna to opcja śniadania, która zachwyci nie tylko podczas Wigilii i Bożego Narodzenia. Rozpoczynamy od namoczenia i ugotowania grzybów. Robimy to przez 20 minut w gorącej wodzie i gotujemy. Przelewamy je przez cedzak. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę. Dodajemy odsączone grzyby i wszystko przesmażamy lekko z cebulką. Teraz wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Usmażoną jajecznicę przekładamy na grzanki lub na talerz. Nasza jajecznica jest już gotowa. Smacznego!

Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels
Jajecznica po polsku - Pyszności; foto: Pexels

Należy podkreślić, że jest to przede wszystkim postna opcja śniadania, co jest szczególnie ważne podczas Wigilii. Oczywiście, można urozmaicić tę potrawę innymi smacznymi dodatkami - tu pozostawiamy Wam pełną dowolność. Niezależnie, co dodacie, będziecie na pewno zachwyceni wspaniałym smakiem tego prostego w przygotowaniu dania.

Lubisz proste przepisy? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wuzetkę z bitą śmietaną:

Wybrane dla Ciebie