PrzepisPrzekąskiJajecznica ze szpinakiem, pomidorami i serem zapiekana w szynce
Jajecznica ze szpinakiem, pomidorami i serem zapiekana w szynce
Pyszności
11.02.2017 17:32, aktual.: 20.05.2017 16:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie jajecznicy ze szpinakiem, pomidorami i serem zapiekanej w szynce.
Składniki:
- 6 jajka
- sól
- czosnek granulowany
- pieprz
- 2 łyżeczki masło
- 1/2 szklanki żółty ser starty
- 2 garście szpinak w liściach
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 8 plastry szynka babuni
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbij 6 jajek i dodaj do nich sól, czosnek granulowany i pieprz. Dokładnie rozmieszaj.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie włóż na nią masło. Kiedy się roztopi, wlej na patelnię zawartość miski i usmaż jajecznicę. Następnie dodaj starty ser żółty, liście szpinaku i pomidory. Wymieszaj. Kiedy szpinak zwiędnie, zdejmij patelnię z ognia.
3. Na stole ułóż koło siebie 2 plastry szynki babuni. Nałóż przygotowany farsz i zawiń szynkę w rulon. Tę samą czynność powtórz z pozostałymi plastrami szynki i z pozostałym farszem. Ułóż rulony w naczyniu żaroodpornym i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 15 minut.
4. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż rulony na talerze.
5. Smacznego!