Jajecznica według Gordona Ramsaya – kultowy przepis z sekretnym składnikiem
Jajecznica – przepis Gordona Ramsaya jest już światowym klasykiem. Podobnej nie robi nikt inny. Wychodzi kremowa, aksamitna i cudownie delikatna. Jest zupełnym przeciwieństwem typowej, suchej jajecznicy, którą często szykujemy w pośpiechu. Jak zrobić jajecznicę Gordona Ramsaya?
18.05.2022 | aktual.: 19.05.2022 14:20
Jajecznica Gordona Ramsaya – przepis, składniki, wykonanie
Jednym z kultowych przepisów, który obiegł cały świat, jest jajecznica Gordona Ramsaya. Mogłoby się wydawać, że to proste danie, jednak Szkot opanował je do perfekcji. Intensywne mieszanie oraz dodatek śmietany sprawi, że Twoja jajecznica będzie niesamowicie kremowa.
Jak zrobić jajecznicę z przepisu Gordona Ramsaya? Składniki i wykonanie krok po korku poniżej.
Jajecznica Gordona Ramsaya – składniki
- 3 zimne jajka (najlepiej te z wolnego wybiegu)
- kawałek masła
- sól i pieprz
- ok. pół łyżki śmietany
- szczypiorek
- gałązka pomidorków
- 2 duże pieczarki portobello
Przepis na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya
Zacznij od przygotowania dodatków. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pomidorki wraz z kapeluszami pieczarek portobello.
Do rondelka wbij 3 jajka i od razu wrzuć do nich spory kawałek masła. Postaw na średnim ogniu. Ciągle mieszaj gumową łopatką, aż masło zacznie się topić. Cały czas mieszaj, żeby jajka były płynną jednolitą masą. Nie pozwól, by zaczęły ścinać się płatami. Ten trik Gordona Ramseya na jajecznicę pokochał cały świat.
Po 30 sekundach zdejmij ją z ognia i mieszaj dalej przez 10 sekund. W ostatniej chwili delikatnie dopraw jajecznicę solą i pieprzem. Gordon lubi dodać również pół łyżki śmietany. Do garnka z jajecznicą dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
Jajecznica Gordona Ramsaya – jak wygląda? Z czym podawać?
Podaj ją z tostowanym chlebem i podsmażonymi na osobnej patelni pomidorkami i ciesz się wspaniałym śniadaniem.
Kim jest Gordon Ramsay?
Gordon Ramsay to jeden z najpopularniejszych kucharzy i restauratorów na całym świecie.W wieku 18 lat zaczął naukę w szkole kucharskiej, następnie pracował w różnych restauracjach w Anglii i Francji. W 1993 roku został szefem restauracji, która dzięki niemu otrzymała dwie gwiazdki Michelin.
Jest autorem wielu książek z przepisami. Prowadził również autorskie programy kulinarne, a ostatnio stał się jednym z popularniejszych twórców na Tik Toku. Największą popularność zawdzięcza telewizyjnemu programowi„Hell’s Kitchen” (w Polsce znany też jako „Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya”).
Według magazynu "Forbes" Gordon Ramsay jest najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie.