Jajecznica według Gordona Ramsaya – kultowy przepis z sekretnym składnikiem

Jajecznica – przepis Gordona Ramsaya jest już światowym klasykiem. Podobnej nie robi nikt inny. Wychodzi kremowa, aksamitna i cudownie delikatna. Jest zupełnym przeciwieństwem typowej, suchej jajecznicy, którą często szykujemy w pośpiechu. Jak zrobić jajecznicę Gordona Ramsaya?

Obrazek
Ewa

Jajecznica Gordona Ramsaya – przepis, składniki, wykonanie

Jednym z kultowych przepisów, który obiegł cały świat, jest jajecznica Gordona Ramsaya. Mogłoby się wydawać, że to proste danie, jednak Szkot opanował je do perfekcji. Intensywne mieszanie oraz dodatek śmietany sprawi, że Twoja jajecznica będzie niesamowicie kremowa.

Jak zrobić jajecznicę z przepisu Gordona Ramsaya? Składniki i wykonanie krok po korku poniżej.

Jajecznica Gordona Ramsaya – składniki

  • 3 zimne jajka (najlepiej te z wolnego wybiegu)
  • kawałek masła
  • sól i pieprz
  • ok. pół łyżki śmietany
  • szczypiorek
  • gałązka pomidorków
  • 2 duże pieczarki portobello

Przepis na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya

Zacznij od przygotowania dodatków. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pomidorki wraz z kapeluszami pieczarek portobello.

Obrazek

Do rondelka wbij 3 jajka i od razu wrzuć do nich spory kawałek masła. Postaw na średnim ogniu. Ciągle mieszaj gumową łopatką, aż masło zacznie się topić. Cały czas mieszaj, żeby jajka były płynną jednolitą masą. Nie pozwól, by zaczęły ścinać się płatami. Ten trik Gordona Ramseya na jajecznicę pokochał cały świat.

Obrazek

Po 30 sekundach zdejmij ją z ognia i mieszaj dalej przez 10 sekund. W ostatniej chwili delikatnie dopraw jajecznicę solą i pieprzem. Gordon lubi dodać również pół łyżki śmietany. Do garnka z jajecznicą dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.

Jajecznica Gordona Ramsaya – jak wygląda? Z czym podawać?

Podaj ją z tostowanym chlebem i podsmażonymi na osobnej patelni pomidorkami i ciesz się wspaniałym śniadaniem.

Obrazek

Kim jest Gordon Ramsay?

Gordon Ramsay to jeden z najpopularniejszych kucharzy i restauratorów na całym świecie.W wieku 18 lat zaczął naukę w szkole kucharskiej, następnie pracował w różnych restauracjach w Anglii i Francji. W 1993 roku został szefem restauracji, która dzięki niemu otrzymała dwie gwiazdki Michelin.

Jest autorem wielu książek z przepisami. Prowadził również autorskie programy kulinarne, a ostatnio stał się jednym z popularniejszych twórców na Tik Toku. Największą popularność zawdzięcza telewizyjnemu programowi„Hell’s Kitchen” (w Polsce znany też jako „Piekielna kuchnia Gordona Ramsaya”).

Według magazynu "Forbes" Gordon Ramsay jest najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"